24 jaar later zijn gevolgen ramp Tsjernobyl nog zichtbaar

De aswolk die het Europese luchtvaartverkeer afgelopen maand platlegde, brengt herinneringen naar boven aan een veel dodelijkere wolk. Het is precies 24 jaar geleden sinds de radioactieve wolk uit Tsjernobyl Europa overschaduwde.

Meer dan twintig jaar na de kernramp in Tsjernobyl zijn de gevolgen nog steeds zichtbaar bij zeven miljoen mensen in Wit-Rusland, de Oekraïne en Rusland. Honderden dorpen zijn nog steeds verlaten. Grote stukken grond op Europa’s meest vruchtbare land liggen braak.

Het Internationale Rode Kruis onderzoekt jaarlijks 90.000 mensen op schildklierkanker via het Tsjernobyl Humanitaire Hulp en Herstelprogramma (CHARP). De Federatie startte ook met onderzoeken naar borstkanker. De resultaten voor beide onderzoeken zijn onrustbarend.

In een rapport van het Internationale Rode Kruis uit 2009 staat dat 47% van de onderzochte personen afwijkingen vertoonde aan de schildklieren. Bijna 13.000 mensen werden verwezen naar gespecialiseerde instellingen voor verder onderzoek en behandeling. In totaal werden er 178 gevallen van schildklierkanker ontdekt.

Hoewel borstkanker niet officieel in verband wordt gebracht met de Tjsernobylramp kreeg het Rode Kruis veel aanvragen tot onderzoek, vooral in landelijke gebieden waar het Rode Kruis met mobiele laboratoria werkt. Het is bekend dat radioactieve stoffen zoals cesium, strontium en plutonium in het borstweefsel worden opgeslagen. In 2009 werden er bij 160 van de 8.400 onderzochte vrouwen afwijkingen aan de borsten gevonden. 90 daarvan werden naar een specialist verwezen en 15 vrouwen ondergingen een operatie.

Het programma van het Internationale Rode Kruis, dat al twintig jaar loopt, biedt ook psychologische hulp voor de 33.600 bewoners van de besmette gebieden. Het CHARP-programma loopt nog tot minstens 2016.

Deel dit artikel