2de Europese conferentie over burgerinitiatieven voor internationale solidariteit

Burgerinitiatieven voor ontwikkelingssamenwerking als 'changemakers' voor de SDG's?

Op donderdag 20 en vrijdag 21 juni
ENABEL Conference Center, Brussel

4dePijlerconferentie-2019

Deze pagina in het Engels

Cette page en Français

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen wil niemand achterlaten en om deze globale doelstellingen te behalen is het ook belangrijk dat iedereen betrokken wordt bij het verhaal… Of hebben sommige mensen er meer mee te maken dan anderen? Hoe kunnen we onze participatie waarderen in Agenda 2030?

Vijf jaar geleden organiseerde een netwerk van ngo's, onderzoeksinstellingen en universiteiten uit diverse Europese landen voor het eerst een conferentie over zogenaamde "burgerinitiatieven voor internationale samenwerking". We stelden vast dat duizenden burgerinitiatieven , die we in Nedeland ook 'pariculiere initiatieven' en in Vlaanderen '4de pijlers' noemen, zowat in elk Europees land steeds nadrukkelijker aanwezig zijn als actor van internationale solidariteit.

Op 20 en 21 juni stellen we ons de vraag of deze tienduizenden vrijwilligers die mondiaal actief zijn, ook een rol spelen als "changemakers" voor de SDG's? Welke impact hebben zij? Met hun projecten in het Zuiden? Of als actoren van verandering in onze eigen samenleving?

En welke ondersteuning verdienen ze? En welke omkadering hebben ze nodig en kunnen we hen bieden vanuit ngo's, lokale overheden of onderzoekinstellingen?

Drie invalshoeken

Welke rol spelen burgerinitiatieven voor onszelf? In het Zuiden? En als actor van verandering in onze eigen samenleving? Dat zijn de drie invalshoeken waarrond het programma van de conferentie is opgebouwd: What's in it for me? What's in it for them? What's in it for us? En hoe kunnen we burgerinitiatieven daarbij een optimale omkadering bieden.

Networkconferentie

Tijdens deze conferentie willen we graag twee dagen met elkaar netwerken. Daarom plaatsen we uitwisseling centraal en kiezen we voor interactieve workshops, telkens ingeleid door een panel van experten. Zo biedt deze conferentie een uniek platform om uit te wisselen met beleidsmakers, praktijkmensen, academici en vertegenwoordigers van burgerinitiatieven uit diverse Europese landen.

Taal

De conferentie zal grotendeels in het Engels plaatsvinden. We voorzien voor de meeste sessie simultaanvertaling van het Engels naar het Frans en/of omgekeerd.

Programma

Dag 1: Donderdag 20 juni

10:00

Onthaal & koffie

10:30

Plenaire sessie: Welke rol spelen burginitiatieven voor internationale solidariteit als 'changemakers' in het licht van de SDG's

12:30

Lunch

14:00

Workshop sessie 1

A.

Wereldburgerschap als een CV-verrijkende ervaring?

Deze sessie onderzoekt hoe wereldburgerschap zowel individuele voordelen kan hebben als voordelen voor toekomstige werkgevers. Waarom is het voor vrijwilligers vaak zo moeilijk zich te realiseren wat ze hebben geleerd tijdens hun vrijwilligerswerk? Hoe kunnen ze geholpen worden om hun nieuw verworven vaardigheden te etaleren tijdens sollicitaties? Hoe kunnen burgerinitiatieven voor internationale solidariteit beter gewaardeerd worden op de arbeidsmarkt?

Door: Cap Solidarité (Lille, FR) / Welsh Center for International Affairs (Cardiff, UK), European Global Steps Network.

B.

Burgerinitiatieven in een humanitaire setting

De laatste jaren zijn veel burgerinitiatieven gegroeid uit humanitaire crisissen: de tsunami's, aardbevingen in Nepal en Haïti, de vluchtelingcrisis in Syrië,... Tijdens de workshop wordt de migratieproblematiek op het Griekse eiland Lesbos als casus onder de loep genomen om bredere vragen te beantwoorden: Welke rol spelen burgerinitiatieven in deze humanitaire crisis? En welke impact kunnen deze initiatieven werkelijk hebben?

Door: Hanne Haaland & Hege Wallevik (Adger University, Norway)

C.

De impact van kleinschalige ontwikkelingsprojecten in SDG-perspectief

De hulp projecten van burgerinitiatieven kunnen een belangrijke rol spelen in het bereiken van de SDG's in het Zuiden. Maar welke impact mogen we verwachten van kleine ontwikkelingsprojecten? Op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek zal deze sessie de werkelijke bijdrage van burgerinitiatieven aan de SDG agenda inventariseren en bekijken onder welke randvoorwaarden burgerinitiatieven betekenisvolle spelers kunnen zijn.

Door: Sarah Kinsbergen (Radboud University Nijmegen, Nl)

16:30

Afsluiting dag 1 en Drink

19:00

Diner (optioneel)

Dag 2: Vrijdag 21 juni

09:00

Onthaal & koffie

09:30

Plenaire opening dag 2

10:00

Workshop sessie 2

A.

Veronderstellingen ter discussie: Naar betekenisvolle noord-zuid mobiliteit

Internationaal vrijwilligerswerk, voor wie doe je het? De meeste vrijwilligers veronderdstellen dat er vele positive implicaties zijn voor de directe ontvangers van hun hulp. Maar is dat ook echt zo? Deze sessie bediscussieert de do's en dont's van betekenisvol internationaal vrijwilligerswerk.

Door: Lau Schulpen (Radboud Universiteit, NL), met Sebastian Van Hoeck (UCOS) en Simon Kuijpers (CAOS, NL)

B.

Zijn burgerinitiatieven voor internationale solidariteit effectieve versterkers van het bewustzijn van de SDG's en stimuleren ze werkelijke gedagsverandering?

Om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te behalen, is een aanzienlijke gedragswijziging in onze eigen samenleving nodig. In deze sessie ontdekken we het potentieel van burgerinitiatieven om de burgers in Europa aan te sporen om de rol van ‘changemaker' op te nemen in het licht SDG's. Wat kan de impact van burgerinitiatieven en hoe kunnen we deze impact meten en versterken?

Door: Europees 'FRAME, VOICE, REPORT'-netwerk

C.

Voorbij het ‘hulpbehoevende slachtoffer': nieuwe frames en verhalen voor burgerinitiatieven in internationale solidariteit

Burgerinitiatieven tonen beelden uit het Zuiden aan het publiek in Europe. Deze sessie bekijkt de 'frames' die gebruikt worden door burgerinitiatieven in hun communicatie. Welke berichten delen ze als ze op zoek zijn naar fondsen en steun van het Europese publiek, welke invloed heeft dat op hun publiek en welke alternatieve benaderingen zijn mogelijk?

Door: Myriam Vossen (NL), ID Leaks.

11:45

Workshop sessie 3

A.

Burgerinitiatieven versterken: Waarom en hoe?

Een aantal organisaties ondersteunen en omkaderen burgerinitiatieven met vorming, coaching en begeleiding met als doel om de positieve impact van hun projecten te versterken. Zijn burgerinitiatieven wel vragende partij voor ondersteuning als ze ene project ondernemen? Waarom is deze ondersteuning nodig? Hoe kunnen we die ondersteuning aanpakken en heeft die enige impact? En hoe sporen we vrijwilligers en 4de pijlers aan om hun verworven competenties te Laten aansluiten bij de SDG's?

Door: Cap Solidarité (FR) / Welsh Center for International Affairs (UK)

B.

Lokale burgerinitiatieven in het Zuiden ‘empoweren': Waarom en hoe?

Partnerschappen zijn één van de belangrijke onderdelen van de SDGs. Maar het empoweren van lokale initiatieven op een duurzame manier vergt mogelijk een volledig andere benadering van partnerschappen. Kunnen we het spel veranderen en het eigenaarschap van projecten in de handen van de lokale partners in het Zuiden leggen? 'Change the game' daagt ons met hun ervaring in het empoweren van lokale burgerinitiatieven, en maatschappelijke organisaties in het Zuiden.

Door: Natasja Insing, trainer Change the Game Academy - Wilde Ganzen

C.

Diaspora-organisaties als bruggenbouwers

Burgerinitiatieven met een diaspora achtergrond bouwen bruggen tussen werelden; met het versturen van geld naar hun familie thuis (remittances), door samen te werken aan projecten in hun landen van herkomst, maar ook door in toenemende mate deel te nemen aan het debat in Europese samenlevingen. Hoe kunnen we ze waarderen als actoren van internationale solidariteit in verband met de SDG's? En hoe kunnen we hun specifieke ondersteuningsbehoeften faciliteren?

Door: 4de Pijlersteunpunt (B)

13:15

Lunch

14:00

Slotsessie

Paneldiscussie met beleidsmakers: Hoe kunnen we burgerinitiatieven erkennen als actoren van verandering en ontwikkeling en hoe kunnen we de ondersteuning die we hen bieden, versterken?

Hoe naar Brussel komen en waar overnachten?

  • Het ENABEL-conference center ligt in het centrum van Brussel (Hoogstraat 139), op wandelafstand van Brussel-Centraal en Brussel-Zuid. Brussel International Airport ligt op 20 minuutjes met de trein.
  • We hebben een lijst met hotels in de buurt beschikbaar, indien je dat wenst. Aarzel niet om ons te contacteren met al je praktische vragen over je reis en je verblijf.
  • Het diner op donderdagavond 20 juni is optioneel. We vragen hiervoor een bijdrage van € 25.
  • Indien u reeds arriveert op woensdag, kunnen we je al onthalen in de 11. We stippen ook nog even aan dat de European Development Days ook tijdens diezelfde week plaatsvinden in Brussel. Dit op dinsdag 18 en woensdag 19 juni in Turn & Taxis. Een ideale combinatie met de CIGS-conferentie en een goede rede om je verblijf in Brussel wat te verlengen!

 

Registreer voor de conferentie

De inschrijvingen zijn afgesloten

 

Deel dit artikel