31 kledingketens ondertekenen veiligheidsakkoord voor Bengaalse kledingindustrie


Persbericht Schone Kleren Campagne
Donderdag 16 mei 2013


Bangladesh ramp dhakaHet besluit van H&M en Inditex om het veiligheidsakkoord (Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh) te ondertekenen is cruciaal voor de werkomstandigheden van Bengaalse arbeiders. H&M is immers de grootste kledinginkoper in Bangladesh.

Ondertussen hebben – we schrijven 15 mei – al 31 kledingketens (*) ondertekend waaronder ook andere grote spelers als C&A, Zara en de
schone kleren logo.jpgdiscounters Aldi, Lidl en Carrefour.

Het akkoord bevat alle elementen die essentieel zijn voor de verbetering van de veiligheid in Bengaalse kledingfabrieken:

  • Onafhankelijke en transparante fabrieksinspecties waarbij de rapporten worden gepubliceerd.
  • Verplichte doorvoering van verbeteringen bij gebreken aan de gebouwen.
  • De toegang voor vakbonden in de fabrieken.
  • De oprichting van gezondheid- en veiligheidscomités voor de werknemers.
  • Het recht voor werknemers om onveilig werk te weigeren (in lijn met IAO conventie 155).

Cruciaal in het akkoord is dat merken zich ook engageren om de renovaties te betalen om de fabrieken veilig te maken. Hierdoor zal dit akkoord mensenlevens redden.

Ben Vanpeperstraete van de Schone Kleren Campagne "Dat zoveel merken een wettelijk bindende overeenkomst ondertekenen die de arbeiders centraal plaatst is historisch. Dit akkoord belooft fundamentele veranderingen in de Bengaalse kledingindustrie. Het is jammer dat Amerikaanse merken zoals Gap en Walmart de Europese merken niet vervoegen"

 

Ook JBC tekent

Naast de grote confectieketens vinden we ook het Belgische JBC terug. Ben Vanpeperstraete: "Wij hebben met de Schone Kleren Campagne eerst de grote ketens die minstens op Europees niveau spelen benaderd. Omdat het akkoord de nodige schaal nodig heeft, was het belangrijk dat eerst zij tekenden voor we naar kleinere spelers konden stappen. JBC wou echter niet wachten en heeft ons zelf benaderd om dit akkoord te tekenen. We beginnen nu met de implementatie, maar het is echter niet te laat voor andere kledingketens om mee te doen."

schone kleren ManoMundo 2013Consumentendruk helpt

Belgische en Europese NGOs en vakbonden riepen hun achterban op om de petitie te ondertekenen en organiseerde solidariteitsacties.

Zo voerde de ngo Wereldsolidariteit, coördinator van de Schone Kleren Campagne, het voorbije weekend een labelactie op het muziekfestival Mano Mundo.


Petitie: Wijs de kledingbedrijven op hun verantwoordelijkheid

 

Model

De overeenkomst is een overeenkomst opgesteld door de internationale vakbondskoepels IndustriAll en UNI samen met de lokale vakbonden uit Bangladesh; dit alles in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie. En nu dus met een handtekening van 31 bedrijven.

De Schone Kleren Campagne hoopt dat dit akkoord model zal staan voor andere landen, zoals Pakistan, Indonesië, Cambodja en Myanmar en dat er een gelijkaardige samenwerking wordt uitgewerkt voor andere problemen in de kledingsector zoals 'leefbaar loon' en korte termijncontracten.

Ben Vanpeperstraete van de Schone Kleren Campagne "Met dit soort akkoorden kunnen we een einde stellen aan de "race tot the bottom" in wereldwijde productieketens"

 

 

Bengaalse reacties

Het enthousiasme voor het akkoord, wordt bij de vakbonden in Bangladesh overschaduwd door de ervaring dat afgesproken overeenkomsten niet worden nageleefd. Nog steeds wachten slachtoffers van de Tazreen fabrieksramp, november 2012, op hun beloofde compensatie. En erger, de onderhandelingen met Primark over een compensatieregeling zitten in het slop.

"Ik ben ontgoocheld en kwaad tegelijkertijd," vertelt Amirul Haque Amin, voorzitter van de National Garment Workers Federation. "Op 27 en 28 april zaten we rond de tafel en ze beloofden enkele dagen later met een concreet voorstel te komen. Sindsdien hebben we niets meer van hen gehoord." Begrijpelijk dat er aarzeling is zolang er geen concrete stappen zichtbaar gezet worden. Dit is meteen een oproep aan alle merken die in Tazreen en Rana Plaza produceren om hun verantwoordelijkheid te nemen en compensatie te betalen.

 

 

Nobelprijswinnaar Yunus

Dat is ook de verwachting die maandag jl. uitgesproken werd op de Nationale Dialoog n.a.v. de Rana Plaza tragedie. Nobelprijswinnaar Yunus onderstreepte dat arbeiders niet als slaven mogen behandeld worden, dat de lonen moeten opgetrokken worden tot een leefbaar minimum en dat kwaliteitscontrole op de toepassing van arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden moet georganiseerd worden.

Verschillende sprekers pleitten voor een verdubbeling van het minimumloon in de sector, en voor het effectief toelaten van onafhankelijk vakbondswerk. Voorstellen van ziekte- en groepsverzekering konden op bijval rekenen. Het overheidsapparaat moet versterkt worden om effectieve controles mogelijk te maken.

Alle betrokkenen onderstrepen dat het hoogtijd is om de sector gevoelig te verbeteren. Nationale en internationale stakeholders moeten daarvoor de handen in mekaar slaan en samen concrete voorstellen uitwerken en toepassen.

(*) H&M, Inditex, C&A, PVH, Tchibo, Tesco, Marks & Spencer, Primark, El Corte Inglés, Hess Natur, jbc, Mango, Carrefour, KiK, Helly Hansen, G-Star, Aldi, New Look, Next, Mothercare, Loblaws, Sainsbury's, Benetton, N Brown Group, Stockmann,  WE Group, Esprit, Rewe, Lidl, Switcher and Abercrombie&Fitch


Meer info:
  • Ben Vanpeperstraete, Schone Kleren Campagne, gsm 0473557053
  • Jef Van Hecken, Wereldsolidariteit, Dhaka-Bangladesh, gsm 00880 17 6654 8882, in Dhaka is het 4 uur later dan in België
  • www.schonekleren.be


11.be:

Schone Kleren (SKC) DOOR:

Deel dit artikel