380 000 zangers moeten gehoord worden

 


Persbericht, 29 november 2012


Op 22 en 23 september gaven meer dan 80.000 mensen hun stem aan het klimaat tijdens Sing for the Climate. Op 26 oktober deden 300.000 leerlingen hetzelfde voor sing@school. Een enorme klimaatschreeuw uit 380.000 kelen. Geen ander land deed het ons na.

Vandaag, 29 november, stelden Nic Balthazar, 11.11.11, CNCD-11.11.11 en de Klimaatcoalitie de clip voor die het resultaat is van deze schreeuw.

De clip is vertoond in het Federaal Parlement in aanwezigheid van premier Elio Di Rupo, staatssecretaris van Leefmilieu Melchior Wathelet, Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en minister van Leefmilieu van de Brusselse regering Evelyne Huytebroeck. Zij ondertekenden ook de politieke eisen van Sing for the Climate.

De clip is het residu uit anderhalve terabyte of meer dan 5 uur aan filmpjes opgenomen in meer dan 180 gemeentes en 725 scholen, clipjes die ook allemaal afzonderlijk op het internet staan. Samen vormt dit massale koor een oersterke boodschap waarmee Nic Balthazar ook naar de klimaattop in Doha trekt.

Bedoeling is de clip en het concept van Sing for the Climate op die manier internationaal te lanceren. Net zoals dat eerder werd gedaan met The Big Ask en The Big Ask Again, Dance for the climate.

Hiervoor werd ook een conceptfilm gemaakt die getoond wordt aan de internationale klimaatnetwerken. Van het bezoek aan Doha komt een verslag op de site van Sing for the Climate.

Initiatiefnemer Nic Balthazar: "Waar wachten we nog op? Is het draagvlak er nu niet om de noodzakelijke maatregelen te nemen? Een duurzame economie, een duurzame ontwikkeling, het kan. We worden er gezonder, gelukkiger en rijker van."

Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur 11.11.11: "De politici hebben vandaag geluisterd en ze hebben hun handtekening gezet onder eisen en ze hebben zelfs gezongen. Nu hopen we dat ze snel werk maken van een ambitieus en moedig klimaatplan."

U vindt de clip op de site van Sing for the Climate: www.singfortheclimate.com


 

sftc 250Politieke eisen Sing for the Climate voor Doha

Vandaag ondertekenen de politieke verantwoordelijken vier korte eisen:

  1. België moet een ambitieuze interne reductiedoelstelling nasteven en ijveren voor een verhoogd ambitieniveau voor de EU.
  2. België moet aan de kar trekken van een internationaal bindend klimaatakkoord en een ambitieus Kyoto II.
  3. België neemt een voortrekkersrol voor de uitwerking van een sterke Europese visie op vlak van een billijke verdeling van de klimaatinspanningen en een juiste overgang naar een koolstofarme samenleving. (equity)
  4. België moet zijn internationale klimaatfinancieringsengagement nakomen.
De organisatoren van Sing for the Climate verwachten dat de Belgische verantwoordelijken in Doha deze eisen actief uitdragen en dus onderschrijven wat ze vandaag ondertekenen.

U vindt een uitgebreide versie van de politieke eisen op de website van Sing for the Climate.

 

 

Sing for the Climate in cijfers

22-23 september 2012: Sing for the Climate
Meer dan 80.000 mensen geven hun stem aan het klimaat in meer dan 180 gemeenten. In totaal worden er 112 filmpjes van gemaakt die als basismateriaal dienen voor de clip die naar Doha gaat.

26 oktober 2012: sing@school
300.000 jongeren in 725 Vlaamse scholen zingen 'Do it now' op de speelplaats. Ook hier wordt op verschillende plaatsen gefilmd.

In totaal zongen al 386.386 mensen voor het klimaat. De startclip van Sing for the Climate werd al 455.000 keer bekeken.


Meer info:

Deel dit artikel