48 landen willen alleen nog hernieuwbare energie tegen 2050

groene energie armelanden48 landen hebben aangekondigd dat ze tegen 2050 alleen nog maar hernieuwbare energie zullen produceren. Het gaat om landen die in verhouding zwaar getroffen worden door de klimaatverandering.

Het Climate Vulnerable Forum, een coalitie van 48 kwetsbare landen die in 2009 ontstond, heeft aangekondigd dat zijn energieproductie 'zo snel mogelijk' 100 procent hernieuwbaar zal worden. Zo snel mogelijk wil zeggen: ergens tussen 2030 en 2050.

Marokko

Uit een recent rapport van de VN-Milieuorganisatie (UNEP) bleek al dat verscheidene van deze landen - onder meer Bangladesh en Kenia - vooroplopen als het gaat om groene financiering.

Marokko, een ander lid van de coalitie, gooit dezer dagen hoge ogen met de grootste zonnecentrale ter wereld, die momenteel in Ouarzazate verrijst.

In amper acht jaar is het aandeel van hernieuwbare bronnen in de Marokkaanse energieproductie gestegen van 10 procent naar meer dan 30 procent.

Zwaar getroffen door de klimaatverandering

Het Climate Vulnerable Forum bestaat uit landen die in verhouding zwaar getroffen worden door de klimaatverandering. Het zijn allemaal ontwikkelingslanden, onder meer Afghanistan, Ethiopië, Filipijnen, Haïti, Bangladesh, Rwanda, Kenia, Madagaskar, Malawi, Marshalleilanden, Sri Lanka, Maldiven, Costa Rica, Democratische Republiek Congo, Marokko en Guatemala.

Ze zijn kwetsbaarder doordat ze bijvoorbeeld laaggelegen zijn en zo sneller de gevolgen voelen van de stijgende zeespiegel. Dat geldt onder meer voor de Marshalleilanden en de Maldiven.

Ook droogte slaat er harder toe. Zo heeft El Niño, een klimaatfenomeen dat door de klimaatverandering wordt aangezwengeld, vorig jaar en dit jaar de voedselvoorziening van miljoenen mensen in gevaar gebracht, onder meer in Zuidelijk Afrika.

De aankondiging van het Climate Vulnerable Forum gebeurde in de marge van de pas afgelopen VN-klimaattop in het Marokkaanse Marrakesh.

IPS DOOR:

Deel dit artikel