600 jongeren zullen wél beslissen

Op vrijdag 7 mei 2010 wordt er in de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement ijverig gedebatteerd. Op die dag trekken 600 leerlingen uit de derde graad vanuit heel Vlaanderen naar Brussel om hun aanbevelingen te formuleren rond het thema Waardig Werk. Gewapend met ijzersterke argumenten zullen zij er politici en experts het vuur aan de schenen leggen.

Kunnen werknemers mee profiteren van de bedrijfswinsten? Wat doe je om kinderarbeid te vermijden? Wie informeert er over de productieomstandigheden van onze consumptiegoederen? Hoe zorgen we ervoor dat werknemers geen concurrenten van elkaar worden? Wie wijst bedrijven op hun sociale en ecologische verantwoordelijkheid? De deelnemende jongeren onderwerpen Vlaamse politici en experts aan een verbaal spervuur van krasse vragen en voorstellen.

Onder meer Herman De Croo (open VLD), Dirk Barrez (Global society), Freya Piryns (Groen!), Anke Vandermeersch (Vlaams Belang), Geert Lambert (Groen!), Tom Willems (Ecopower), Pieter Vanderick (Triodos), Sven Gatz (Open VLD), Bjorn Cuyt (Unizo), Guler Turan (sp.a) en Bram Van Braeckevelt (ACLVB) zullen aanwezig zijn.

In functie van het rollenspel KRAS voerden jongeren een jaar lang scherpe discussies over het thema ‘Waardig Werk. What a way to make a living'. Nadat ze lokale politici en experts onder handen namen, komen zij tijdens de Overkoepelende Slotzitting hun ongezouten mening in de democratische halfronden verkondigen.

"Jongeren gaan het debat over waardig werk maar al te graag aan. Na een jaar rollenspel hebben ze zelf een gefundeerde mening gevormd over thema's als delokalisatie, arbeidsomstandigheden, werkzekerheid, minimumlonen en het recht op vakvereniging."

In de voor- en namiddag formuleren de jongeren tijdens verschillende commissievergaderingen hun voorstellen. Deze voorstellen worden tijdens de plenaire stemming om 16u gestemd. Op de middag wordt het Warandepark een creatief ingeklede verzamelplaats voor de hongerige debatjongeren.

Voor meer informatie: Kristof Van den Broeck - 02 527 91 94


Deel dit artikel