Aardappeltelers van Boerenbond adviseren collega's in Ecuador

paul en dirkDirk Ryckaert en Paul Saelens bezoeken voor de tweede keer Ecuadoraanse aardappeltelers in het Andesgebergte. Ze adviseren enkele nieuwe coöperaties die steun krijgen van Trias.

In 2011 maakten Paul Saelens en Dirk Ryckaert kennis met de aardappeltelers van Conpapa. Als producent van klassieke aardappelen verstrekte Saelens advies over de bewaring van knollen in een bewaarloods. Op basis van die inzichten hebben de boeren van Conpapa inmiddels een eigen loods gebouwd.

Samenwerking

Met deze infrastructuur is de coöperatie niet langer genoodzaakt om de aardappelen van z'n leden meteen na de oogst te verkopen. Tijdens het oogstseizoen is de verkoopprijs traditioneel laag omdat de markt overspoeld wordt door vers geoogste aardappelen. Een betere verkoopprijs betekent dat Conpapa hogere prijzen kan uitbetalen aan de 350 aangesloten boerengezinnen.

Nieuw in Ecuador is ook dat de aardappeltelers van drie coöperaties uit de centrale Andesregio hun krachten bundelen met een coöperatie uit het noorden van het land. Samen lanceren de vier organisaties voorstellen voor het nationale beleidsniveau. Onder begeleiding van Trias Andes hebben ze een goede relatie uitgebouwd met het ministerie van Landbouw, het agrarische onderzoekscentrum Iniap, de FAO en het CIP.

Pootgoed

Het ministerie heeft de voorbije jaren 30 telers erkend voor de productie van gecertificeerd pootgoed. Ze kregen technisch advies van Dirk Ryckaert, die in 2013 op zijn bedrijf in Waterland-Oudeman een stage van drie weken organiseerde voor drie voorlichters van Conpapa.

Vandaag beheert Conpapa de certificering van de pootgoedtelers en de verkoop van het gecertificeerde pootgoed aan de eigen leden, andere coöperaties, privé-bedrijven en de overheid. Gezien de complexiteit van de pootgoedteelt waren de erkende producenten vragende partij voor een nieuw terreinbezoek van Dirk Ryckaert. Een cruciaal aandachtspunt is de snelle detectie van ziekten en plagen.

Programma

Het werkbezoek van Saelens en Ryckaert loopt van 5 tot 16 november. De aardappeltelers van Boerenbond brengen een reeks terreinbezoeken aan percelen die gelegen zijn op een hoogte die schommelt van 2.800 tot 3.600 meter. Ook een bezoek aan de verwerkingseenheid van Asopapa en een bewaarloods van Agropapa staan op het programma.

Deel dit artikel