11.11.11 in 2013

11.11.11 in 2013

2013 was alweer een zeer vol jaar voor 11.11.11. Steeds meer slagen we erin om niet alleen rond 11 november ons punt te maken. Ook de rest van het jaar zijn we aanwezig, in de politieke wereld, in de media en ook op straat.

In 2013 stond voedsel centraal en dat lieten we zien op tal van dorpspleinen, in scholen en op activiteiten. 300 scholen en 828 soepacties bereikten meer dan 150.000 mensen met de boodschap 'Ik Kook van Woede'. Met onze inhoudelijke dossiers over landroof, voedselspeculatie, biobrandstoffen en schone lucht versterkten we onze boodschap: er is genoeg voedsel, en toch hebben nog steeds 842 miljoen honger. Wat is hier aan de hand?

Met zijn allen bereikten we op deze manier de politieke wereld. Dankzij onze inspanningen nam ons land een zeer progressief standpunt in over biobrandstoffen. Het blokkeerde een Europese wetgeving die niet minder maar net meer biobrandstoffen in onze auto zou toelaten. Belgiƫ stak hier zijn nek uit: amper drie andere Europese landen deelden onze mening.

We trokken niet alleen politici aan hun mouw. Door ons dossier over voedselspeculatie trok Belfius zich als eerste bank terug uit fondsen die speculeren met voedsel. Dat was niet eenvoudig, maar in een brief aan 11.11.11 gaf de bank zelf aan dat het de moeite waard was: "Uw positieve kritiek heeft ons aan het denken gezet en tot concrete beslissingen gebracht", aldus Belfius-directeur Michel Luttgens.

Toch was 2013 niet alleen een jaar van overwinningen. Ondanks stevige kritiek op het klimaatbeleid bleef de Vlaamse regering vasthouden aan de aankoop van buitenlandse 'schone lucht' om haar klimaatdoelstellingen te halen. Ondanks herhaalde waarschuwingen niet op de kap van de allerarmsten te besparen sneed Belgiƫ opnieuw stevig in het budget ontwikkelingssamenwerking. En hoewel we erger konden vermijden, bloedt ons hart als we denken wat er met het geld had kunnen gebeuren.

Afgelopen jaar was dus opnieuw een met vele hoogtes en enkele laagtes. Is de wereld een betere plek geworden dan voorheen? Een beetje. Maar we beseffen dag na dag dat we nog erg veel werk voor de boeg hebben. Dat kunnen we niet doen zonder jouw steun en inzet, waarvoor opnieuw erg veel dank.

Geniet samen met ons van deze terugblik. We zien je graag weer op een van onze activiteiten, debatten of online op Facebook of Twitter. Op naar een nieuw jaar!

Jos Geysels
Bogdan Vanden Berghe

Deel dit artikel