Aids almaar zwaardere last voor vrouwen


Vrouwen in zuidelijk Afrika krijgen het steeds zwaarder en kunnen steeds minder inkomen vergaren omdat ze thuis familieleden met aids moeten verzorgen. Zowel de Verenigde Naties als de internationale niet-gouvernementele organisatie Action Aid slaan alarm.'Dwangarbeid' noemde de speciale VN-gezant voor HIV en aids Stephen Lewis het. Steeds meer vrouwen en meisjes in zuidelijk Afrika zien zich verplicht om de zorg voor familieleden met aids op zich te nemen, al hebben ze niet de nodige medische opleiding en moeten ze er hun werk voor laten liggen. 'Als mensen in de stad ziek worden, komen ze vaak bij de grootmoeders op het platteland terecht', zegt Carol Equamo van Action Aid.
De ngo Action Aid neemt de zaak ernstig genoeg om er een campagne aan op te hangen onder de vrouwennaam 'Mutapola'. De campagne zal in Johannesburg gelanceerd worden op 1 december, Wereldaidsdag. Er komt ook een video getiteld 'Nee aan de verzorging thuis', die een dag in het leven van één van deze vrouwen toont.
Volgens Action Aid trekken de regeringen in zuidelijk Afrika steeds minder geld uit voor gezondheidszorg. Tegelijk negeren ze dat vrouwen die thuis zieken verzorgen, nood hebben aan een vorm van vergoeding, omdat ze niet meer zoveel tijd hebben om geld te verdienen. 'Wij vinden dat de zorg de verantwoordelijkheid van de overheid moet zijn', zegt Quinton Mageza van Action Aid.
Een vrouw uit Zimbabwe drukt het plastisch uit: 'Bovenop alle andere verantwoordelijkheden die vrouwen historisch dragen, moeten ze nu ook nog ziekenhuisbedden op hun hoofd dragen'.
De last van de verzorging van zieke familieleden komt bovenop het feit dat vrouwen zelf een groter risico lopen om met HIV te worden besmet. De meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie en de VN-afdeling UNAIDS tonen dat 56 procent van de seropositieven in zuidelijk Afrika vrouwen zijn. Jonge vrouwen en meisjes tussen 15 en 24 jaar lopen tweeënhalve keer meer kans op besmetting dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. (ADR/PD)

IPS DOOR:

Deel dit artikel