Aidsfonds zoekt vijf miljard dollar

Het Wereldwijd Fonds voor de Strijd tegen Aids, Tuberculose en Malaria komt vijf miljard dollar tekort om zijn doelstellingen voor het volgende begrotingsjaar waar te maken. Het kijkt vooral naar de VS om het gat in zijn begroting te dichten. President Barack Obama heeft beloofd meer te doen voor de hulp aan arme landen dan zijn voorganger, maar de recessie gooit roet in het eten.


Het Fonds werd opgezet in 2001 en heeft al 11,4 miljard dollar versluisd naar honderden projecten tegen aids, tuberculose en malaria. Daarmee is het de belangrijkste financieringsbron voor de strijd tegen die ziekten in de ontwikkelingslanden. Voor het jaar 2009/2010 wil het Fonds acht miljard dollar uitgeven, maar daarvan zijn er door de donorlanden nog maar drie miljard toegezegd. Met de ontbrekende vijf miljard zouden bijna twee miljoen mensenlevens kunnen worden gered.

De internationale gemeenschap heeft zich voor de komende twee jaar veel voorgenomen in de strijd tegen de drie ziekten. Tegen 2010 zouden alle wereldbewoners die leven in streken waar malaria voorkomt, speciale muskietennetten moeten hebben. Die houden de muggen tegen die de ziekte overbrengen. Tegen 2010 moeten ook alle seropositieven die dat nodig hebben, toegang hebben tot aidsremmers.

Valentijn
Vijf miljard dollar lijkt veel in crisistijden, maar het is maar een derde van het bedrag dat de VS-burgers in 2007 uitgaven aan Valentijnsgeschenkjes. Het is ook minder dan een half procent van wat de rijkste landen de voorbije drie maanden in de redding van hun banken hebben gestopt. Met het bedrag kan ook veel gedaan worden. Met de 11,4 miljard dollar die de voorbije jaren werden geïnvesteerd, kon het fonds twee miljoen mensen aan aidsremmers helpen, voor 4,6 miljoen mensen een behandeling tegen tuberculose mogelijk maken en 70 miljoen met insecticiden behandelde muskietennetten verspreiden.

Ook indirect levert het geld dat donorlanden in het Fonds investeren veel op. Afrika verliest bijvoorbeeld jaarlijks 12 miljard dollar door de ravage die de drie ziekten aanrichten onder zijn werkende bevolking. Als de ziekten worden ingedamd, kan de Afrikaanse economie dus veel sneller gaan groeien. En de overbelaste Afrikaanse gezondheidszorg zou zich meer kunnen richten op kinderziekten, ondervoeding en andere medische uitdagingen op het continent.

Nogal wat donorlanden lijken hun bijdragen aan het fonds te willen optrekken zodat er jaarlijks 6 tot 8 miljard dollar kan worden uitgegeven. Maar de vorige Amerikaanse regering heeft niet meer dan 500 miljoen aangekondigd voor het begrotingsjaar 2009, bijna 350 miljoen dollar minder dan het voorbije jaar. Voor 2010 hebben de VS nog geen toezegging gedaan.

BRON:
http://www.ipsnews.be

IPS DOOR:

Deel dit artikel