Akkoord Buitenlandse Zaken baart 11.11.11 zorgen

11.11.11, de koepel van de Noord-Zuidbeweging, maakt zich zorgen over het deelakkoord over Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking. Er zijn een aantal hoopgevende signalen, zoals meer coherentie tussen Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Defensie. Ontwikkelingssamenwerking is niet het enige beleidsdomein dat invloed heeft op ontwikkelingslanden. In de vorige regering liep het op dat vlak vaak mis tussen de verschillende bevoegde ministers.

 

Maar er blijven grote vragen over de manier waarop men die coherentie zal realiseren. Voor de Vlaamse Noord-Zuidbeweging is meer samenhang nodig om de ontwikkelingsinspanning volop te laten renderen. “Het gevaar dreigt echter dat ontwikkelingssamenwerking een instrument zal worden om de Belgische belangen in het buitenland te realiseren in plaats van omgekeerd,” zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11. “Op basis van wat we nu weten kan het nog beide kanten uit., maar 11.11.11 wil in elk geval snel meer duidelijkheid.”

11.11.11 vindt het belangrijk dat de oranjeblauwe regeringsonderhandelaars officieel bevestigen dat ze het uitgetekende groeipad naar de 0,7 % respecteren. We hopen dat dit engagement ook omgezet wordt in de noodzakelijke 1,5 miljard euro extra middelen die tegen 2010 gevonden moeten worden.

11.11.11 vreest wel dat de onderhandelaars niet alleen het groeipad overnemen, maar ook de kunstmatige manier om het te realiseren. In het verleden werden de cijfers steevast opgesmukt met schuldkwijtscheldingen – in 2006 goed voor één vierde van de uitgaven – en kosten voor de opvang van asielzoekers. De grote internationale schuldoperaties zijn intussen zo goed als opgebruikt. Voor 11.11.11 is er maar één oplossing voor de volgende regering om het groeipad te kunnen aanhouden: meer écht geld op tafel leggen.

Meer duidelijkheid en een stevig engagement van de volgende regering zijn dus meer dan welkom.

Deel dit artikel