Als een mening hebben gevaarlijk is…

De stem van je dorpsgenoten vertolken, opkomen tegen onrecht dat je volk wordt aangedaan, ingaan tegen een repressieve overheid...Het is niet zonder gevaar. Dat ervoeren Berta, Gloria, Gérard en Issa- net als vele andere activisten. Toch is dat precies wat onze partnerorganisaties doen: elke dag opnieuw hun nek uitsteken. 11.11.11 steunt hun werk. En jij?

berta-caceresIn Honduras bond Berta Cáceres de strijd aan tegen het bedrijf dat een stuwdam wilde bouwen in het leefgebied van het Lenca-volk. Berta zelf behoorde tot de Lenca en genoot bekendheid als voortrekster van de Hondurese Raad van Inheemse Volkeren COPINH. In maart 2016 werd Berta in haar huis doodgeschoten. Ze werd al jarenlang bedreigd. Een internationaal team mensenrechtenadvocaten vond aanwijzingen dat het bedrijf achter de moord zat. Haar dochter zet haar strijd voort.

gloria-capitanGloria Capitan leidde het verzet tegen een plaatselijke steenkoolcentrale en open steenkoolopslag in het Filipijnse Bataan. Ze was de drijvende kracht achter de acties van haar dorp en klaagde ook aan dat het stof leidde tot ademhalingsziektes en astma. Op 1 juli 2016 werd ze op straat neergeschoten, haar kleinzoon van 8 werd lichtgewond. Ze werd al geruime tijd bedreigd. Het protest dat kon rekenen op onze partner PMCJ ging voort- en begin 2017 besliste de overheid om de steenkoolcentrales in Bataan te sluiten.

Gérard is jurist en actief bij een organisatie die opkomt voor goed bestuur en respect voor mensenrechten. Zijn activisme was een doorn in het oog van de Burundese overheid en hij werd opgepakt en gemarteld. Na weken opsluiting kwam hij vrij, maar toen hij opnieuw bedreigd werd verliet hij het land. Hij blijft wel actief voor de organisatie die ondertussen in Burundi verboden is. Als begin 2017 twee jonge Burundezen in Congo worden opgepakt snelt hij hen ter hulp, maar wordt zelf gearresteerd. Sindsdien zit hij in de gevangenis.

*Gérard is een schuilnaam

issaIssa Amro is een bekend Palestijns mensenrechtenactivist en coördinator van de Palestijnse jongerenorganisatie Youth Against Settlements in Hebron. In juni 2017 was hij nog te gast bij Broederlijk delen en Pax Christi. Zijn activisme leidde al tot verschillende aanvaringen met de Israëlische autoriteiten. In september 2017 werd hij een week lang vastgezet door de Palestijnse autoriteit, nadat hij zich op Facebook kritisch had uitgelaten over de arrestatie van een journalist.

 

11.11.11 DOOR:

Vind je het werk van onze partners de moeite waard?
Steun hen, doe vandaag nog een gift.

Steun 11.11.11

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels