Alterfin investeert al 10 jaar in het Zuiden!

  Alterfin is een coöperatieve vennootschap waarvan 11.11.11 stichtend en actief lid is. 10 jaar geleden, in november 1994, kwamen enkele NGO’s, waaronder 11.11.11, Oxfam Solidariteit, Oxfam Wereldwinkels, Vredeseilanden, enz., en twee banken, de toenmalige HBK Spaarbank en de Triodos Bank, overeen om in het Noorden kapitaal te mobiliseren voor investeringen en leningen in het Zuiden: zo werd Alterfin gesticht. In de afgelopen 10 jaar heeft Alterfin een 50tal organisaties in het Zuiden ondersteund dankzij het kapitaal aangebracht door 800 aandeelhouders.  Hiervan was ruim 60% afkomstig van particulieren die bereid waren om in Alterfin te investeren.

- 10 Jaar Alterfin!

10 jaar geleden, meer bepaald op 16 november 1994,  stond 11.11.11. samen met een 10tal NGO’s, de Triodos Bank en de toenmalige  HBK Spaarbank  voor de notaris voor de oprichting van de coöperatieve vennootschap Alterfin.  Voornamelijk door het verlenen van kredieten wou Alterfin spaar- en krediet instellingen ondersteunen die toegankelijk zijn voor sociaal en economische gemarginaliseerden in ontwikkelingslanden.
We mogen stellen dat deze doelstelling bereikt werd, gezien Alterfin na 10 jaar werking meer dan 30 organisaties ondersteunt. Een twintigtal daarvan zijn micro-kredietinstellingen die aan duizenden kleine ondernemers en kleine boeren krediet verlenen. Daarnaast financiert Alterfin ook associaties van boeren die hun producten via het eerlijke handelscircuit vermarkten.
 
Alterfin is het resultaat geworden van een unieke en rijke samenwerking tussen NGO’s (zoals 11.11.11,  Oxfam Solidariteit, Oxfam Wereldwinkels, Vredeseilanden, FOS, enz…), banken  (Triodos, Mercator et Fortis),  enkele ondernemingen en meer dan 760 particulieren die coöperant-aandeelhouder geworden zijn van Alterfin. Dank zij de participatie van al deze mensen en organisaties heeft Alterfin al meer dan 4,8 miljoen euro kapitaal kunnen verzamelen, dat het kan inzetten voor zijn financieringen in ontwikkelingslanden.
11.11.11. is sterk betrokken bij Alterfin; niet alleen via zijn (belangrijke) financiële participatie, maar ook via het engagement als lid van de raad van bestuur en voorzitter van het kredietcomité van Alterfin. Het is dit kredietcomité dat beslist in welke organisaties Alterfin in investeert.
 
Anderzijds steunt 11.11.11. het Garantiefonds van Alterfin dat fondsen verzamelt die kunnen gebruikt worden als garantie voor kleinere organisaties die met erg kwetsbare groepen werken, waar dus weinig garanties voorhanden zijn of waar er een verhoogd risico is.
 
 
- 2005 = Internationaal Jaar van het Micro-krediet

In november ook lanceren de Verenigde Naties het jaar van Micro-Krediet (2005). De VN hebben inderdaad 2005 uitgeroepen tot internationale jaar van het micro-krediet. Hierdoor wordt micro-krediet nogmaals bevestigd als belangrijk instrument in de bestrijding van de armoede en dus in het bereiken van de Millennium Development Goals. Deze « officiële » erkenning van het instrument micro-krediet is een hart onder de riem van iedereen die betrokken is bij het Alterfin.
 
Via zijn actieve participatie in Alterfin, neemt 11.11.11. deel aan de uitbouw van spaar- en kredietinstellingen in het Zuiden, die toegankelijk zijn voor sociaal en economisch verdrukte bevolkingsgroepen. In die zin beantwoordt 11.11.11. aan de oproep van de V.N. om de toegang tot micro-krediet te steunen als middel om de armoede ter wereld te bestrijden.

- Wat betekent Alterfin en Confianza voor Macedonia? 

Macedonia is nu van de vrouwen die als kleine ondernemer haar levensomstandigheden aanzienlijk heeft kunnen verbeteren dankzij CONFIANZA, een Peruviaanse microkredietinstelling die door Alterfin wordt ondersteund met leningen en kapitaalparticipatie.

Macedonia woont in Hualhuas, een dorpje nabij de stad Huancayo en zij is weduwe op haar veertigste. In 1993 vraagt Macedonia voor het eerst een lening aan bij CONFIANZA voor een bedrag van 1.500 Soles ( 380), met de bedoeling om kalveren te kopen, de dieren vet te mesten en ze daarna per gewicht op de markt te verkopen. Vooraleer ze toegang kreeg tot krediet kon Macedonia slechts 2 kalveren vetmesten. Dankzij de microkredieten die haar door Confianza werden toegekend, kan Macedonia nu werken met 6 kalveren en heeft ze een weiland kunnen kopen waarop de dieren grazen. Met de winst die Macedonia haalt uit de verkoop van koeien en nadat ze haar lening heeft afgelost, koopt Macedonia zaaigoed van mas, verbouwt de mas op een oppervlakte 1,5 hectare en na ongeveer 7 maanden hard werk kan ze de oogst verkopen aan groothandelaars uit Lima, de hoofdstad van Peru. Macedonia is een bezige bij. Ze koopt ook wol en stof om kleren te maken die ze in de klerenwinkel van haar dochter of op de zondagmarkt van Huancayo verkoopt.  
 
Op vandaag heeft Macedonia 6 kredieten openstaan bij CONFIANZA. Ze spaart om een groter perceel land te kunnen verwerven, om nog meer mas en ook aardappelen te kunnen telen. Ze zou graag een computer kopen voor haar dochter die wil studeren aan de universiteit.
 
Dankzij de microkredieten van CONFIANZA, heb ik kunnen investeren en mijn activiteiten lonender gemaakt, en op die manier de levensomstandigheden voor mezelf en mijn familie verbeterd, iets wat met een andere bank nooit mogelijk was geweest, want die vragen veel te hoge interestvoeten. En ik heb ook meer zelfvertrouwen gekregen... en de anderen ook!  zegt ze.

Voor meer informatie: ALTERFIN cvba, Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel – 02-538 58 62 – info@alterfin.be - www.alterfin.be

Alterfin DOOR:

Deel dit artikel