Alterfin steunt microfinancieringsinstelling in een afgelegen streek van Guatemala

guatemala alterfin[Foto: ©Adel Ixcán]


Alterfin heeft een lening van 300.000 USD toegezegd aan Adel Ixcán. Hiermee kan deze organisatie meer kredieten verlenen aan plaatselijke ondernemers. Voor hen, een eerste stap uit de armoede.

Het bureau van de MFI Adel Ixcán is gelegen in Ixcán, in de provincie Quiché, noordwesten van Guatemala. El Quiché is een van de minst ontwikkelde streken van het land. Ze wordt verwaarloosd door de overheid en heeft een gebrekkige infrastructuur.

Een groot deel van de bevolking redt het dankzij overlevingslandbouw. Het potentieel van de gemeente Ixcán op landbouwgebied is nochtans zeer groot. Vele producten worden er geteelt, zoals kardemom, maïs, bonen, palmolie, kruiden, enz. Desondanks bereikt de klassieke bancaire dienstverlening deze rurale bevolking niet, die teruggetrokken leeft, soms op een hoogte van 2.000 m.


Adel Ixcán kent zeer goed de regio, haar gewoontes en gebruiken, en spreekt de plaatselijke taal. Dit vergemakkelijkt de samenwerking met haar klanten.


Dienstverlening op maat


Reeds meer dan 15 jaar verstrekt Adel Ixcán kredieten aan plaatselijke ondernemers. Meer dan een vijfde van alle kredieten gaan naar kleine boeren.

Adel Ixcán verleent aan haar leden ook technische bijstand op verschillende gebieden. Dankzij microkredieten kunnen kleine boeren hun landbouwproductie vergroten en diversifiëren. De kleine, middelgrote en grote ondernemingen kunnen meer produceren en komen met hun producten op de markt.

Adel Ixcán kan voor haar activiteiten rekenen op de inzet van een team dat gesteund wordt door een intern kredietcomité. De portefeuille wordt opgevolgd door een kredietmanager. Hij  leidt een klein team van analisten en medewerkers, die de mannen- en vrouwen-ondernemers adviseren.

Eerst dekten de financiële diensten enkel de gemeente Ixcán, maar nu komt Adel Ixcán ook in andere gemeenten en met nieuwe financiële producten zowel voor coöperaties als voor kleine ondernemers.

Vandaag telt Adel Ixcán 25 werknemers. Ze verleent kredieten aan 2.500 personen, waarvan de helft vrouwen.


De bijdrage van Alterfin


In november maakte Alterfin voor Adel Ixcán een krediet van 300.000USD vrij voor drie jaar. "Deze som versterkt de financiële middelen van de organisatie. Hiermee kan zij meer kredieten verlenen aan kleine plaatselijke ondernemers die op die manier hun omzet kunnen verhogen. Dit betekent voor hen dat ze op weg zijn om uit de armoede te geraken." Dat vertelt ons Mauricio Durán, die het krediet aan Adel Ixcán voor Alterfin beheert.Adel Ixcán
startte in 1993 dankzij een internationaal initiatief om vrede en stabiliteit te brengen in de regio Quiché, die toen erg werd getroffen door de burgeroorlog. Toen verleende Adel Ixcán verschillende diensten aan een bevolking die op de vlucht was en op zoek was naar een professionele activiteit, die inkomsten zou genereren.

In 1998 stopten deze diensten tegelijk met de internationale steun. Het werk van Adel Ixcán wordt nu verdergezet dankzij elf locale organisaties uit elf dorpen, die allemaal deel uitmaken van de gemeente Ixcán. Elke organisatie wordt vertegenwoordigd in het Raad van Bestuur.

www.adel.org.gtContact: 
Alterfin cvba, Georges Karras - Communicatie medewerker
www.alterfin.be - info@alterfin.be - Tel. 02 538 58 62

Alterfin DOOR:

Deel dit artikel