Amerikaanse bedrijven zien $$$$ in water

De VS in de greep van water. Naar "Water is Hot" van Gregory Zuckerman en Kathryn Kranhold, Wall Street Journal, 15 april 2005.

De ontzettende stijging van de vraag naar drinkwater, naar water voor landbouw en industrie betekent een enorme groei voor bedrijven die
in deze sector actief zijn.
Wereldwijd bedraagt de omzet 350 miljard Euro per jaar door de vraag naar meer water door de stijgende bevolking, de toegang tot water voor meer mensen en omwille van de verouderde infrastructuur die vervanging en uitbreiding behoeven.

De Wereldcommissie voor Water voorziet een stijging van het watergebruik met 50% tijdens de volgende 30 jaren. Vermits slechts 2 % van het water drinkbaar is, zal de behandeling van zeewater en afvalwater enkel toenemen.

Bedrijven die actief zijn in de sector stellen het bovenmaats goed op de beurs.Waar anderen verlies leiden, verdubbelen de wateraandelen.
GE (General Electric) kocht een maatschappij voor waterbehandeling op en gaf 40% premie per aandeel.
Of de zaken zullen goed gaan?
GE heeft de jongste 3 jaren 3,2 miljard $ geïnvesteerd en voorziet de volgende tien jaren 10 miljard $ verkoop. Samen met de regering van Koeweit hebben ze 's werelds grootste zoutwaterbehandelinginstallatie opgestart. Dergelijke fabriek kost telkens zowat 250 miljoen Euro.

In de VS zijn de meeste waterbehandelingsinstallaties ouder dan 50 jaar. Grote aanpassingen zijn nodig om aan de gezondheidsregels te voldoen. De kosten voor water zullen aanzienlijk stijgen en men voorziet in de VS een toename van de prijs voor drinkwater met een factor 3.

Steeds meer gemeentelijke uitrusting wordt opgekocht door private maatschappijen, …

"We zijn bij het begin van de evolutie van de waterindustrie, er staat ons nog lang winst te wachten", aldus een woordvoerder uit de sector.

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel