Arme Latijns-Amerikanen worden steeds dikker

Het aantal Latijns-Amerikanen met zwaarlijvigheid en daarmee gerelateerde ziektes groeit zeer snel. Dat meldt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). Vooral bij de arme bevolking rukt obesitas op.

Fruit? Misschien af en toe een banaantje. Groente? Ui? Hooguit in een stoofpot. En vlees, dat blieven de kinderen in het arme gezin Ramírez uit Buenos Aires alleen in de vorm van een schnitzel, wat aan hun omvang wel te zien is. Ze lusten vooral brood, pasta en snoep, en dat vindt moeder Carina "vreemd".

Ze weet niet dat steeds meer Latijns-Amerikanen met hetzelfde probleem zitten en dat de arme bevolking steeds dikker wordt. Waarmee ziektes als type II-diabetes, hoge bloeddruk, kanker, hart- en vaatproblemen oprukken.

Ondervoeding

Van alle risicofactoren is obesitas het meest toegenomen, zegt dr. Cecilia Albala, voedingswetenschapper aan de Universiteit van Chili. Het is altijd beschouwd als het tegenovergestelde van ondervoeding, legt ze uit, maar tegenwoordig groeit het besef dat het er juist,  net als honger, een uitingsvorm van is.

Het probleem is "inadequate voeding tijdens de zwangerschap en voor baby's, gevolgd door een vet- en calorierijk dieet dat weinig voedingsstoffen bevat."

Volgens de PAHO heeft 53 miljoen van de 561 inwoners van het continent te maken met overgewicht. Eén van de oorzaken is een stijging van de prijzen voor gezonde voeding. Volgens de Argentijnse antropoloog Patricia Aguirre is er wel genoeg gezonde voeding, maar is die niet voor iedereen betaalbaar. "In vrijemarkteconomieën is voedselzekerheid niet afhankelijk van beschikbaarheid, maar van koopkracht." Arme kinderen zijn vaak niet meer uitgemergeld, maar juist te dik en tegelijk ondervoed.

Tekorten

Uit het Nationaal Voedingsonderzoek in Argentinië blijkt dat 3,8 procent van de kinderen van een half tot vijf jaar ondergewicht heeft, tegen 6,6 procent met overgewicht. Een veel groter deel van alle kinderen heeft tekorten, zoals een ijzertekort (een zesde van de kinderen).

"Zwaarlijvige armen verbergen hun ondervoeding achter aardappelen en pasta", zegt Aguirre. "Het is een nieuwe vorm van honger, waarbij ze eten wat ze kunnen betalen." En dus geen mager vlees, zuivel, groente en fruit, want daar moet je meer van eten om je vol te voelen.

Vroeger aten armen en rijken min of meer hetzelfde, maar dat is volgens de antropoloog enorm veranderd. Terwijl bovenmodale families tegenwoordig 250 verschillende voedingsproducten consumeren, bestaat het voedsel van de armen uit slechts 22 producten, met weinig voedingswaarde. "Daarmee is de ondervoeding niet acuut, maar wel chronisch."

BRON:
IPS

Deel dit artikel