Basisdossier: Sociale bescherming voor iedereen

Waar je ook woont, zonder sociale bescherming is het leven als het ware een loterij. Elk jaar komen 100 miljoen mensen in armoede terecht als gevolg van kosten die ze moeten maken voor gezondheidszorg.

Slechts 27% van de wereldbevolking heeft volwaardige sociale bescherming. De overige 73% beschikt in het beste geval over een onvolledige bescherming, als ze al niet volledig ontbreekt. Dat heeft rampzalige gevolgen. Bij de minste tegenslag moeten mensen hun schaarse eigendommen uitputten.

Sociale bescherming voor iedereen

Sociale bescherming is erkend als een mensenrecht, gegarandeerd in artikel 25 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948) en concreet uitgewerkt door de Internationale Arbeidsorganisatie in 1952. Alle landen zijn al meer dan zestig jaar verplicht om de realisatie van dit recht te verzekeren.

Basisdossier

Recente voorbeelden uit ontwikkelingslanden als Indonesië, Bolivia of Brazilië tonen aan dat het mogelijk is om belangrijke stappen te zetten in de uitbouw van een stelsel van sociale bescherming, wat ook het economische ontwikkelingsniveau is. Het is dus in de eerste plaats een kwestie van politieke wil.

Ze tonen ook dat zo'n systeem een belangrijke hefboom is voor ontwikkeling. Door de ongelijkheid te verminderen, de koopkracht te versterken en de toegang tot gezondheidszorg te verzekeren wordt het voor iedereen mogelijk gemaakt deel te nemen aan het economische en sociale leven, waardoor de hele samenleving er op vooruit gaat.

Lees meer over onze visie op universele sociale bescherming en over de eisen en aanbevelingen voor beleidsmakers in het basisdossier: "Sociale bescherming voor iedereen."

Koen Detavernier
Beleidsmedewerker Sociale bescherming en handel

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels