Belgen kiezen meer en meer voor fair

Belgen kiezen meer en meer voor fair! De omzet van producten met het keurmerk Max Havelaar Fairtrade
groeit met 10%.

 

Logo Max HavelaarDe verkoop van Fairtrade producten zit nog steeds in de lift. Ondanks een dalende markt in FMCG, een laag consumentenvertrouwen en een hoge werkloosheidsindex blijft de meerwaardezoeker gelabelde producten Fairtrade Max Havelaar kopen. Dat blijkt uit het rapport van TNS Dimarso2011, GFK 2011 en uit de jaarcijfers 2011 van Max Havelaar België.

De Fairtrademarkt liet de voorbije jaren stevige groeicijfers noteren, de stijging remde in 2011 wat af maar toch is een groei van 10% in een dalende consumptiemarkt een mooi resultaat. Zowel het volume als de penetratie stegen algemeen met meer dan 4%. Op 5 jaar tijd is de penetratie van Fairtrade gelabelde producten gestegen van 24 naar 44%. Fairtrade chocolade en bananen kennen een spectaculaire groei in volume per aankoop van meer dan 25%. Ook Fairtrade suiker scoort goed, koffie blijft groeien met 5%. De totaal geschatte marktwaarde in Fairtrade bedraagt 77 miljoen euro.

Een op drie Belgen koopt regelmatig Fairtrade. De frequente Fairtrade kopers zijn welgestelde gezinnen met kinderen (meer dan 30%) maar ook de welgestelde medioren (stijging van 16,5 naar 19%) en de DINK's (double income no kids – stijging van 4,6 naar 8,4). Samen zijn ze goed voor meer dan 60% van de Fairtrade-bestedingen.

De klassieke supermarkt is het grootste distributiekanaal en wint steeds meer terrein. Bijna 70% van het Fairtrade aandeel in verkoop wordt gerealiseerd door Delhaize, Carrefour, Colruyt en Lidl. Vooral Delhaize kende in 2011 een duidelijke recrutering van meer Fairtrade-kopers. Ook bij Colruyt zit Fairtrade in de lift.

Oxfam wereldwinkels blijven een belangrijk verkoopkanaal, goed voor 16 % aandeel. De Fairtrade koper vraagt trouwens naar een groter aanbod van Fairtrade gelabelde producten: 53% wil graag meer beschikbaarheid. Ook het verbeteren van de zichtbaarheid en de communicatie op het winkelpunt zijn noodzakelijk om Fairtrade nog meer in de kijker te zetten. De Fairtrade koper zoekt duidelijk naar 'values' en niet 'value for money' en schijnt die bij Max Havelaar te vinden.

Aan productiezijde kiezen meer en meer grote en kleine bedrijven voor een switch naar Fairtrade. Een belangrijk deel van of zelfs hun totale productie wordt aangeboden onder Fairtradevoorwaarden. Zo zal bijvoorbeeld het merk Newtree vanaf augustus 2012 hun volledig assortiment chocolade tabletten Fairtrade aanbieden.

Door het succes van het keurlabel Max Havelaar, met een bekendheid van meer dan 78% en een penetratie van 44%, zien we andere labelinitiatieven de kop op steken. Toch benadrukt Max Havelaar het unieke van het concept dat niet zomaar met om het even welk duurzaamheidsconcept kan vergeleken worden.

Het Fairtrade systeem is uniek omdat het de producenten in het Zuiden garanties geeft op een minimuminkomen. Het principe van 'trade not aid' zorgt ervoor dat Fairtrade enerzijds ecologische en sociaal verantwoorde productievereisten oplegt, daar tegenover staan prijsgaranties, lange termijncontracten en voorfinanciering. Zo kunnen de boeren zelf investeren in een betere toekomst voor hun families.

Ook voor 2012 voorspelt Max Havelaar België een mooie vooruitgang. Lily Deforce, Directeur Max Havelaar: "tal van mooie merken kiezen voor een andere manier van handel drijven. Consumenten, of wij noemen ze graag 'consumensen', gaan enthousiast mee in ons verhaal. Meer dan 44 % van de Belgische gezinnen heeft vandaag Fairtrade in huis, Fairtrade bracht in 2011 bijna 200 000 nieuwe Belgische gezinnen in contact met producten uit het Zuiden. Kwaliteitsvolle producten met een grote impact op het leven van miljoenen mensen in het Zuiden. Volgens onze optimistische prognose zou Fairtrade in 2012 met 25 % kunnen groeien. Let wel dit is geen verhaal van meer consumeren maar wel van anders consumeren."
VODO DOOR:

Deel dit artikel