Belgische neurochirurg slaagt erin Gaza binnen te geraken

Zondag 11 januari, terwijl wij allemaal betoogden voor Gaza in Brussel, is de Belgische arts Najib Ramzi erin geslaagd om in Rafah de grens van Egypte met Gaza over te steken, met een konvooi van ziekenwagens. Na een moeizame tocht, met onderweg voortdurend beschietingen en bombardementen, kwam hij 's avonds veilig en wel aan in het Shifa Hospitaal in Gaza-Stad.

Dr. Ramzi is uitgezonden door Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W).
Hij zal in het Shifa Hospitaal, het grootste ziekenhuis van Gaza-Stad (600 bedden) samenwerken met het Noors chirurgenteam van Norwac. Dr. Ramzi is de eerste Belg die Gaza-Stad binnengeraakt sinds de start van de Israëlische agressie op 27 december. Vóór hem waren de Noorse chirurgen Erik Fosse en Mads Gilbert de enige buitenlanders die daarin waren gelukt. Die haalden uitgebreid de wereldpers (CNN, BBC, Al Jazeera, The New York Times,...) met hun directe getuigenissen over de medische hulpverlening aan de honderden slachtoffers, in erg moeilijke omstandigheden.

Dr. Najib Ramzi is een 38-jarige neurochirurg in opleiding, met ook een master's diploma volksgezondheid. Hij studeerde in Casablanca, Brussel (UCL), Marrakech en Oxford, en vat volgende maand zijn laatste jaar specialisatie neurochirurgie aan in Bristol. Dr. Ramzi woont in Schaarbeek en heeft een vrouw en twee kleine kinderen. Rondom zijn missie naar Gaza heeft zich in de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap een massale solidariteitscampagne ontwikkeld. Dr. Ramzi zal in Gaza ook proberen een bezoek te brengen aan het Al-Awda Hospitaal, nabij het vluchtelingenkamp Jabalia. Dit ziekenhuis (80 bedden) wordt gerund door de Union of Health Work Committees, de parterorganisatie van Geneeskunde voor de Derde Wereld in Gaza.

G3W heeft een steuncampagne voor het Al-Awda Hospitaal lopen, met de verkoop van steunkaarten, een mailing, culturele initiatieven, enz. Alle steun is welkom op rek.nr. 001-1951388-18, met vermelding van "Gaza".

Deel dit artikel