Betogers willen Cambodjaanse actievoerders vrij

21 van de 23 actievoederders die in januari werden opgepakt, blijven in de gevangenis (2 van de 23 actievoerders werden vorige zaterdag op borgtocht vrijgelaten). De rechter weigerde hen borgtocht.  De 21 blijven in de gevangenis in de provincie Kampong Cham die bekend staat om zijn harde leefomstandigheden. De organisaties reageerden teleurgesteld en beraden zich over verdere acties


11 februari verschenen in Cambodja 23 vakbondsverantwoordelijken en -activisten uit de kledingindustrie voor de rechter.  Begin januari werden ze opgepakt tijdens een manifestatie voor een hoger minimumloon. 

Maandag 10 februari werd wereldwijd actie gevoerd aan Cambodjaanse ambassades om de Cambodjaanse regering onder druk te zetten 23 gevangen genomen vakbondsmensen vrij te laten en de onderhandelingen voor een hoger minimumloon terug op te starten.

In Brussel stonden ACV, ABVV, ACLVB, Wereldsolidariteit, Schone Kleren Campagne, Oxfam Solidariteit en FOS-socialistische solidariteit paraat. 

7-klein
De betoging voor een hoger minimumloon begin januari in Cambodja, waar op het hoogtepunt een half miljoen arbeiders aan deelnamen, werd op vraag van lokale bedrijfsmanagers bloedig uiteengeslagen door de speciale ordediensten. Daarbij vielen vijf doden, 39 ernstige gewonden en werden 23 actievoerders opgepakt, waaronder enkele vakbondsleiders. 

Omdat eerdere oproepen om de gearresteerden vrij te laten en de vraag naar een leefbaar minimumloon bij de Cambodjaanse overheid in dovemans oren viel, roepen verschillende internationale vakbonds- en NGO-organisaties op tot deze wereldwijde actiedag. In verschillende steden in de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Hong Kong, Zuid-Korea en vele andere vonden acties plaats. Ook in de Cambodjaanse hoofdstad werden, ondanks het samenscholingsverbod, tal van acties  opgezet.Cambodja actieAmbassade 3 copyrightSofieHendrickxLeefbaar loon


De acties van de Cambodjaanse kledingarbeid(st)ers begonnen op 24 december, nadat de overheid had geweigerd om het minimumloon significant te verhogen. De eis van de arbeid(st)ers werd nochtans ondersteund door een overheidsonderzoek dat stelde dat het minimumloon  van 80 naar 160 dollar per maand moest stijgen om leefbaar te zijn.

Kledingarbeid(st)ers vormen sinds decennia de ruggengraat van de snelle groei van de Cambodjaanse economie. Ongeveer 80% van de export draait op de kleding- en sportschoenenindustrie, terwijl 20% van de Cambodjaanse bevolking afhangt van een loon in deze industrie.

Ondanks hun stijgende productiviteit, behoren deze arbeiders tot de armste en meest uitgebuite werknemers. De voorbije twee jaar vielen 4000 arbeidsters flauw tijdens het werk: een rechtstreeks gevolg van lange overuren en een gebrekkige voeding.


Kledingmerken ondersteunen eisen


Kledingmerken als H&M, Adidas, C&A, Gap, Esprit en vele andere die in Cambodja kledingstukken laten maken, hebben hun bezorgdheid geuit over het dodelijk geweld van de overheid. Ze roepen op in een gezamenlijk statement   aan de Cambodjaanse eerste minister om de sociale vrede te herstellen en een eerlijk minimumloon te betalen.

"De steun van kledingmerken voor de eisen van de vakbonden laat de Cambodjaanse overheid weinig keuze," zegt Sharan Burrow, Algemeen Secretaris van het Internationaal Vakverbond. "Als de overheid niet met een oplossing komt, dan is dat niet alleen dramatisch voor de arbeiders die moeten overleven met een hongerloon, maar is dat op termijn ook nefast voor de Cambodjaanse exportindustrie."


Foto: ┬ęSofie Hendrickx
Meer foto's van de actie vind je op facebook.


11.be:


 
Wereldsolidariteit DOOR:

Deel dit artikel