Bezoek Reynders aan Congo te veel ad hoc diplomatie

Persbericht 29 maart 2012 - Het tweedaags bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan DR Congo geeft aan dat er fundamenteel nood is aan een echt Centraal Afrika-beleid. Dat oordelen 11.11.11, Broederlijk Delen en Pax Christi in een eerste reactie op het bezoek. "Reynders is Belgisch diplomatisch gebleven", aldus algemeen directeur van 11.11.11 Bogdan Vanden Berghe. "Daardoor is dit bezoek zonder kleerscheuren geëindigd. Maar voor echte veranderingen in Congo is een ad hoc bezoek onvoldoende. Wij pleiten voor een volgehouden inspanning en een moedig beleid met een langetermijnvisie."

reynders kabila11.11.11, de koepel van de Noord-Zuidbeweging, Broederlijk Delen en Pax Christi kijken kritisch terug op het tweedaags bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan DR Congo. Positief is dat de minister meermaals herhaalde dat het niet aan hem was om legitimatie te geven, aandringt op een open dialoog en dat hij het belang van lokale en provinciale verkiezingen en de grondige hervorming van de kiescommissie CENI onderschrijft. De organisaties onderstrepen echter dat er meer nodig is dan de hervorming van de CENI om de organisatie van de komende verkiezingen eerlijk en transparant te laten verlopen. Ze vragen eveneens een grondige hervorming van het Hooggerechtshof.

Bogdan Vanden Berghe: "Er moet een klimaat gecreëerd worden dat garandeert dat nieuwe verkiezingen niet zullen uitmonden in een electoraal fiasco met schendingen van de mensenrechten. Dit kan enkel wanneer de straffeloosheid aangepakt wordt en er een dialoog komt tussen de verschillende politieke partijen om een uitweg te vinden uit de impasse. Daarvoor moet sterk geïnvesteerd worden in democratische vorming. Zowel voor de Congolese bevolking als de politieke klasse."

Reynders is vooral diplomatisch gebleven, en dat is zijn goed recht, maar daarmee draag je niet bij tot fundamentele veranderingen in de Congolese samenleving, vinden de organisaties. In de huidige mix van politieke tegenstellingen, vijandigheden en frustraties is het van belang dat België niet kiest voor een ad hoc diplomatie. "Ons land moet een kritisch geëngageerd en internationaal gedragen Centraal-Afrika beleid uitwerken dat werkelijk steun biedt aan de opbouw van een democratische rechtsstaat", vindt Nadia Nsayi van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. 

Congo heeft een negatieve perceptie in de internationale gemeenschap en staat niet meer op internationale agenda. Het is aan België en Reynders om ook de internationale gemeenschap weer mee te krijgen voor de opbouw van het land. Niet alleen op vlak van de verkiezingen, maar ook sociaaleconomisch: rechtstaat, hervorming leger/politie, decentralisatie... Dat heeft Reynders met zijn bezoek niet genoeg uitgestraald. "Reynders zou aan Kabila gezegd hebben dat er na woorden daden moeten komen. Wij verwachten hetzelfde van Reynders zelf."

Meer info:
Hendrik Van Poele, 11.11.11, 0497/48.19.51
Karel Ceule, Broederlijk Delen/Pax Christi, 0476/33.02.21

Deel dit artikel