Binnenkort drinkwater in Nyakeera, dankzij opbrengst inleefreis Protos

uganda-inleefreis

12 Protos-fans zamelden meer dan 32.000 euro in. © Protos


In maart trokken 12 Protos-fans naar Oeganda, om kennis te maken met de projecten van de water-ngo en om de 'Parel van Afrika' te ontdekken. Samen zamelden ze meer dan 32.000 euro in. Dat geld zal gebruikt worden om Nyakeera, een van de bezochte dorpen, van drinkwater te voorzien. Protos geeft graag een update over deze plannen.

Enkele jaren geleden werd het nabijgelegen vissersdorp Kayinja van drinkwater voorzien. Nyakeera en Kayinja liggen dan wel aan Lake George, het water van dat meer is absoluut niet drinkbaar. Wie er van drinkt loopt grote kans op besmetting met bijzonder onaangename bacteriën. De impact van schoon, drinkbaar water in Kayinja was dan ook enorm.

Binnenkort komt er – dankzij de fondsen die de deelnemers voor hun vertrek inzamelden – een extra drinkwaterleiding. Het bronwater, opgevangen in de omliggende heuvels, zal in Kayinja afgetakt worden naar Nyakeera, zodat beide dorpen er van kunnen genieten.

Het akkoord voor de werken is er, de technische studie met de regionale waterbeheerder is klaar. Momenteel zijn er prijzen in aanvraag via een beperkte aanbesteding. Eens er een aannemer gevonden is, kan de bouw van start gaan – Protos mikt op 1 augustus.

In totaal is ongeveer 5,5 km aan buizen voorzien. Eens de werken begonnen zijn, zou de leiding redelijk snel klaar moeten zijn. Voor het einde van het jaar is er schoon drinkwater voor de 500 inwoners van Nyakeera. Zij zullen voortaan hun water kunnen halen aan een kiosk, uitgerust met een waterautomaat. De inwoners kunnen er tegen een klein bedrag muntjes kopen voor de automaat en zo zelf hun water tanken. De opbrengst uit de verkoop gaat integraal naar het beheer en het onderhoud van het drinkwatersysteem.

Benieuwd hoe de Protos-inleefreis naar Oeganda verlopen is? Lees er hier meer over!

Interesse om de projecten van Protos te bezoeken? Begin augustus wordt het nieuwe programma voor de inleefreis naar Benin bekendgemaakt. Markeer 8 tot 18 januari in je agenda en hou www.protos.ngo in de gaten :-)

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel