Bodixchel krijgt staande ovatie in Chili

De Vlaamse muziekgroep Bodixchel heeft in de paasvakantie vier gratis concerten in Chili gespeeld. Ook de inwoners van het dorp waar de Sagrada Familia-wijnen van Oxfam-Wereldwinkels vandaan komen, konden de sfeer van ‘zuidelijke chansons’ opsnuiven.

 


“Eerlijk gezegd had ik een beetje schrik voor de reactie van de plaatselijke bevolking op de muziek van Bodixchel. Concerten geven houdt altijd een bepaald risico in. Niemand weet op voorhand of het publiek zich zal amuseren en of ze je muziek gaan aanvaarden. We hebben vooral driestemmige Franstalige en Spaanstalige liedjes gezongen. Ons genre verschilt ook nogal wat van de typische Chileense muziek. Bodixchel brengt een soort ‘zuiders chanson’. Maar eigenlijk is alles heel goed meegevallen. De Chilenen hebben ons zelfs een paar keer verrast met staande ovaties. Dus we hebben zeker geen reden tot klagen. Daarnaast heeft Bodixchel een eigen versie van drie Chileense liedjes gemaakt. Ook dat kon de plaatselijke bevolking appreciëren. Ze waren heel enthousiast.”

 

Wanorde na Pinochet

“Eigenlijk hebben we heel weinig van het land gezien. Chili is meer dan 4000 km lang en onze groep heeft geen tijd gehad om het land rond te reizen. Maar sowieso doe je bepaalde indrukken op. Na het vallen van de dictatuur van Pinochet is er heel wat veranderd in Chili. De mensen hebben het daar allesbehalve gemakkelijk. Sommige Chilenen missen de 'orde en duidelijkheid' ten tijde van Pinochet. Veel mensen hebben zich in de consumptie gestort. Anderen timmeren aan een andere samenleving. De meeste Chilenen hebben het hard om te overleven. Chili is een duur land geworden. Maar de lonen zijn niet in gelijke mate gestegen. Dus dat betekent dat de Chilenen veel harder moeten werken om te overleven. Ook de studenten hebben geen luilekkerleventje. Sommigen onder hen houden zich dagelijks bezig met het bakken van koekjes die ze dan verkopen om zo de hoge kosten te kunnen betalen. De tijd dat onderwijs gratis was is vervlogen.”

 

Deel dit artikel