Boliviaans bergdorp La Higuera herenigd na aardverschuiving

In juni 2007 vernielde een aardverschuiving het dorp La Higuera, hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een aardbeving. “Eerst ontstonden er scheuren in de grond. Ook de bomen begonnen langzaam te bewegen… enkele weken later stortte het dorp tientallen meters de diepte in. Alle huizen klapten als kaartenhuisjes in elkaar,” vertelt Don Clovis, één van de getroffen dorpelingen. Acht maand na de ramp bleef het dorp nog altijd verstoken van noodhulp. “Gelukkig lieten Bevrijde Wereld en partnerorganisatie ICO ons niet in de steek!”


bolivia-don-cloviswebDon Clovis herinnert zich de aardverschuiving alsof het gisteren was: “Het gebeurde niet in één klap, maar heel geleidelijk. Het duurde ongeveer een maand alvorens het dorp helemaal naar beneden zakte. Het dorp scheurde letterlijk in tweeën. Het laagste gedeelte belandde zo’n 50 meter bergafwaarts. De schade was enorm: huizen, bouwland, irrigatiesystemen en drinkwatervoorziening werden compleet verwoest. Gelukkig vielen er geen doden of gewonden.”

De hulpverlening verliep bijzonder moeizaam, want ook de toegangsweg werd vernield tijdens de aardverschuiving. Tot overmaat van ramp ontstond ook nog eens een sociale kloof in het dorp. Het hoger gelegen deel van het dorp bleef namelijk gespaard van de ramp. Die situatie mondde uit in een ruzie tussen de twee helften van het dorp. De slachtoffers uit het lagere, verwoeste gedeelte vonden dat de andere bewoners niet genoeg deden om hun onfortuinlijke dorpsgenoten uit de nood te helpen.

Heropbouw

Het getroffen La Higuera ligt in een afgelegen gebied tussen de departementen Santa Cruz en Cochabamba. Het is een droog gebied, waar ICO en Bevrijde Wereld zich vooral toeleggen op het aanleggen van waterbassins, om regenwater op te vangen. Met die watervoorraad worden dan velden en groentetuinen geïrrigeerd. De noodsituatie in La Higuera vroeg echter om een snelle interventie. Projectleider Sonia Cárdenas: “De mensen hier waren bijzonder verontwaardigd en gefrustreerd over het uitblijven van hulp door de overheid. Het meest acute probleem was het kapotte drinkwatersysteem. Een tiental families had nog steeds geen drinkbaar water. Aanvankelijk bestond er ook heel wat wantrouwen tegenover de interventie van ICO. Men geloofde niet dat we daadwerkelijk de handen uit de mouwen zouden steken om de heropbouw te starten.”

Toen de plannen van ICO concreter werden, verdween het wantrouwen. Met steun van het gemeentebestuur werden de meest dringende zaken aangepakt, zoals het herstellen van de drinkwatervoorziening. De zwaarst getroffen families verhuisden naar een iets verderop gelegen, stevige helling. Het nieuwe woongebied ontbrak echter de nodige irrigatie-infrastructuur en wateropvang om gewassen en groenten te verbouwen. “We lieten een speciale graafmachine aanrukken om een gloednieuw waterreservoir aan te leggen. Ondertussen maakten we van de gelegenheid gebruik om ook de kapotte toegangsweg naar het dorp te herstellen. Ook de moeilijke verstandhouding tussen de twee dorpshelften is ondertussen grotendeel hersteld. Er worden opnieuw plannen gemaakt om de infrastructuur in het dorp samen aan te pakken en uit te bouwen,” zo schetst projectleider Sonia Cárdenas de heropbouw van La Higuera.

Jaap Op de Coul (Landenvertegenwoordiger in Bolivia)

www.bevrijdewereld.be

infofiche-bolivia-met-partners-2009

Deel dit artikel