Bouwen aan die business

Het verhaal van vijf jongeren in Madagaskar

Het is een prachtig verhaal. Toen het ons bereikte in onze kantoren in Brussel, werden we weer herinnerd aan waar we het allemaal voor doen: om jongeren in de wereld de kans te geven een opleiding te volgen, en vooral, om hen te helpen aan een waardige job. Dankzij de steun van onze schenkers en de steun van de Belgische overheid lezen we verhalen als deze. Lezen jullie even mee?

Dit is het verhaal...

Dit is het verhaal van vijf jongeren: Jean Aimé, Benjamin André, Pascal, Hasina en Victor Pascal. Ze zijn allemaal 20 jaar. Vijf vrienden met dezelfde passie: zélf bouwen aan hun toekomst!

Het verhaal van deze jongeren begon in 2012, toen ze zich inschreven in het vormingscentrum Don Bosco in Fianarantsoa, Madagaskar, een centrum gesteund door VIA Don Bosco. Tijdens hun opleiding kregen ze verschillende technieken aangeleerd en leerden ze werken met verschillende gereedschappen en materialen. Leerkrachten Jean Richard en Honoré Jean Alfred stonden hen bij met raad en daad. Al snel werd duidelijk dat de interesse van deze vijf in de bouwsector lag.

p. 4-5 FRE 2016 5 OS 3 - kleiner

Nu, de laatste jaren worden in alle centra van Don Bosco in Madagaskar niet alleen technische lessen, maar ook rond ondernemerschap gegeven. Zo proberen we de kans op waardig werk voor deze jongeren nog meer te vergroten. Door deze lessen begon een idee te groeien: een idee om op een dag samen een eigen onderneming op te richten. Daarvoor hadden ze echter een startkapitaal nodig.

Build your business!

In 2015 kregen ze hun kans: er werd een wedstrijd georganiseerd door de Don Boscoscholen in Madagaskar, in samenwerking met het tewerkstellingsbureau. De wedstrijd kreeg de naam "Build your business". Deze wedstrijd werd gesteund door VIA Don Bosco en Microsoft. De bedoeling van deze wedstrijd was om de laatstejaars van de Don Bosco opleidingscentra de kans te geven om hun eigen bedrijf op te starten. De prijs? Een startkapitaal voor een nieuwe onderneming. Net wat de vijf ondernemers-in-spé nodig hadden!

p. 4-5 FRE 2016 5 OS  1 - kleiner

De opdracht was niet gemakkelijk: de jongeren kregen maar weinig tijd om onderzoek te doen naar de arbeidsmarkt en naar mogelijke concurrenten op die markt. Ze maakten SWOT analyses en stelden plannen op, er werd rekening gehouden met de kosten en ze maakten een budget op voor hun project. Hun voorstel? Een bedrijf, genaamd CREABAT, dat cementproducten maakt. CREABAT, omdat ze wilden tonen dat ze zouden ondernemen met een creatieve geest.

Onze vijf jongeren werden beloond voor hun harde werk. Ze werden tweede in de wedstrijd en wonnen 4 000 000 Ariary (ongeveer 1200 euro) om hun droom waar te maken! En dat deden ze.

Uit de startblokken

Op 4 februari 2016 werd de onderneming officieel opgericht. De voorzitter is Jean Aimé, met als ondervoorzitter Benjamin André. De job van penningmeester is weggelegd voor Pascal, Hasina is de secretaris, Victor Pascal adviseur. Ons tewerkstellingsbureau in Madagaskar helpt hen bij administratieve taken. Het oprichten van een onderneming vraagt immers heel wat papierwerk.

Momenteel maken ze balustrades, straatstenen en nog veel meer. In hun atelier verwerken ze de bestellingen die ze krijgen, maar ook herstellingen maken deel uit van hun werk. De onderneming is nu al een succes! In de toekomst willen onze vijf helden zelfs uitbreiden en werken aan de constructie van gebouwen. CREABAT hoopt in de toekomst afgestudeerde jongeren te kunnen aanwerven die moeite hebben met hun zoektocht naar werk.

CREABAT is een prachtig voorbeeld van het werk dat de salesianen met hun onderwijscentra doen. Het verschil dat zij maken komt doordat ze altijd een technische opleiding combineren met het aanbrengen van de juiste waarden. CREABAT is slechts een begin. We hopen natuurlijk dat andere jongeren hun voorbeeld volgen.

p. 1 SOWFRE 2016 5 cover - kleiner

 

VIA Don Bosco DOOR:

VIA Don Bosco en Microsoft steunen samen ondernemerschap

Voor jongeren die afstuderen aan onze opleidingscentra, blijft het erg moeilijk om een plaatsje te vinden in een bedrijf. Daarom is het erg belangrijk dat we ondernemerschap bij deze jongeren steunen en aanmoedigen. In Madagaskar werd samengewerkt met Microsoft. Zij ontwikkelden bepaalde software. Deze tool dient als hulpmiddel voor toekomstige ondernemers: de software helpt bij het maken van een marktstudie, het opstellen van een businessplan en de opmaak van een boekhouding. Zo wordt het makkelijker om eigenhandig een bedrijfje op te richten.

Vorig jaar werd een cursus rond deze software georganiseerd. Zestig jongeren uit Mahajanga, Fianarantsoa, Antananarivo, en Tuléar volgden deze vorming van 5 dagen.

 

Deel dit artikel