Brazilië leert Latijns-Amerika koken

Belandt het groen van de prei bij u steevast bij het keukenafval? Dan kunt u ongetwijfeld iets leren van het programma "Cozinha Brasil", een Braziliaanse programma om mensen te leren efficiënter om te springen met voedingswaren en minder weg te gooien. De VN-voedsel- en landbouworganisatie FAO vindt het een goed idee en neemt het programma over in de rest van Latijns-Amerika.


Nog voor de Braziliaanse president Luiz Inácio "Lula" Da Silva van "nulhonger" een beleidsprioriteit maakte, was het Braziliaanse Agentschap voor Sociale Diensten aan de Industrie (SESI) op zoek naar manieren de levenstandaard van de werkende bevolking te verhogen. SESI stelde vast dat tot 30 procent van het voedsel werd weggegooid, voornamelijk de schillen, stelen, bladeren of zaden van groenten en fruit. Dat gebeurde niet uit slechte wil, maar omdat de koks in kwestie de plantendelen als oneetbaar beschouwden of niet wisten wat ermee aangevangen.

In 2000 startte SESI in Sao Paolo met "Eet goed voor één real" (het huidige equivalent van 37 eurocent). Het programma richtte zich op moeders, koks, bakkers en werknemers in gaarkeukens, die in vaste en mobiele scholen terecht konden voor een cursus "efficiënt en smaakvol koken". In 2005 ging het project nationaal onder de naam "Cozinha Brasil". In augustus 2006 hadden 220.000 de opleiding gevolgd, 93 procent daarvan waren vrouwen uit de armste bevolkingslagen. Het programma heeft ook oog voor regionale en culturele verschillen en leert mensen oog te hebben voor lokale voedingsmiddelen.

De VN-voedsel- en landbouworganisatie FAO wil het Braziliaanse voorbeeld toepassen in de rest van Latijns-Amerika. SESI heeft zich ertoe verbonden teams uit andere landen op te leiden en te helpen bij de organisatie. De FAO biedt technische bijstand en gaat recepten verzamelen uit andere landen. Tegen april 2007 moeten er dertig kookscholen bijkomen wil de organisatie 207.000 studenten in opleiding hebben. Elke mobiele kookschool wordt bemand met twee koks en drie voedingsspecialisten.

Volgens de jongste VN-statistieken is eenzijdige voeding een probleem voor 53 miljoen Latijns-Amerikanen. Dat is 10 procent van de bevolking. Twintig procent van de kinderen krijgt geen goede voeding. De honger halveren is een van de millenniumdoelen die de VN tegen 2015 willen realiseren. IPS (MC/JS)

IPS DOOR:

Deel dit artikel