Burgerinitiatief tegen omstreden handelsakkoorden met VS en Canada: bezorg Belgie het vereiste quorum


Een Europees burgerinitiatief van bijna 300 Europese organisaties roept de Europese Unie op de onderhandelingen over het handelsakkoord met de VS op te schorten en het handelsverdrag met Canada niet te ratificeren.

Beide akkoorden bevatten onder andere de zeer omstreden ISDS clausule, waarmee een bedrijf buiten de gewone rechtsgang om, een overheidsbeleid kan aanklagen omdat het de 'belangen' van dat bedrijf zou kunnen schaden.

Het burgerinitiatief richt zijn pijlen niet enkel op ISDS, maar wil ook voorkomen dat met het Transatlantic Trade and Investment Partnership (of TTIP) met de VS en het CETA-verdrag met Canada (Comprehensive Economic and Trade Agreement) de arbeids-, sociale, milieu-, privacy- en consumentenstandaarden worden afgebouwd en dat publieke diensten zoals water en cultureel erfgoed worden gedereguleerd in ondoorzichtige onderhandelingsprocessen. 

België heeft achterstand in te halen

Een Europees burgerinitiatief is een oproep aan de Europese Commissie om een initiatief te nemen voor een onderwerp waarvoor de EU wetgevingsbevoegdheid heeft.  Een burgerinitiatief moet worden gesteund door minstens één miljoen EU-burgers uit minimaal 7 van de 28 EU-landen. Voor elk van die 7 landen is ook een minimumaantal handtekeningen vereist. Voor België gaat het om 15750 handtekeningen.

Op slechts vier maanden tijd verzamelde dit initiatief al 1,31 miljoen handtekeningen. Maar sommige landen hebben nog niet het vereiste aantal handtekeningen verzameld. België staat op een zucht van het vereiste quorum. Er ontbreken nog slechts enkele honderden handtekeningen om dit quorum te bereiken.

De actie loopt nog 6 maanden. Wellicht zal deze actie het record van een vorig burgerinitiatief breken (1,88 miljoen handtekeningen voor het 'recht op water').  Daarvoor is het nodig om véél meer handtekeningen te verzamelen dat alleen maar het quorum. Onze buurlanden hebben al laten zien dat dit kan. Dit moet in België ook kunnen. Doe mee en zeg het voort. 

stop ttip

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels