Bush vraagt nog eens 75 miljard dollar voor oorlogen

Volgens een bericht van Associated Press is president Bush van plan om het Congres een bijkomend budget van 75 miljard dollar te vragen om zijn oorlogen in Irak en Afghanistan te financieren.


De vraag komt bovenop de 215 miljard dollar die het Congres sinds 2001 al als oorlogsbudget heeft goedgekeurd. Indien het Congres met de nieuwe vraag instemt betekent dat een bedrag van 290 miljard dollar of bijna de helft van de oorlogskost in Vietnam of Wereldoorlog II (in dollars aangepast aan inflatie).

Volgens de laatste cijfers kost de oorlog in Irak gemiddeld 4,4 miljard dollar per maand en in Afghanistan 769 miljoen dollar. Dit komt neer op 62 miljard dollar per jaar. Dat is meer dan wat de hele wereld uitgeeft aan ontwikkelingssamenwerking, dat rond de 55 miljard dollar draait.

Het defensiebudget vormt een van de discussiepunten tussen de presidentskandidaten. De democratische kandidaat John Kerrie vindt dat het geld beter had kunnen besteed worden in onderwijs en andere prioriteiten. Bush daarentegen zegt dat het geld nodig is voor de oorlog tegen het terrorisme.

De middelen komen bovenop de 420 miljard dollar van het gewone VS-defensiebudget voor het fiscale jaar 2005. Dat is een stijging van 7,9 procent ten opzichte van 2004 (401 miljard $). Het supplement voor oorlogskredieten bedroeg in 2004 ook al 64,7 miljard dollar.

De laatste vijf jaar is 2.200 miljard $ in het militaire apparaat gestopt.

De voortdurende stijging van het defensiebudget is opvallend omdat het Congres het begrotingstekort dit jaar op 477 miljard dollar raamt.

Ludo De Brabander

Bronnen:

- Associated Press. Bush wants another $ 75 billion to fund wars. 27 oktober 2004 op www.cnn.com
- Center for Defense Information. www.cdi.org

Vrede DOOR:

Deel dit artikel