Buurtwandeling in Kuregem

Schilderij Manuel Escobar

Kuregem is in het nieuws. Opnieuw. De Brusselse afdeling van Studio Globo ligt midden deze wijk. We voelen ons dus aangesproken. Al drie jaar stimuleren wij de leerkrachten om met hun klas op wandel te gaan in Kuregem. Van het verhaal op het dak naar de realiteit in de buurt. Dat is heus niet zo levensgevaarlijk als de laatste nieuwsberichten willen laten geloven. Daarom: onze Kuregem-ervaringen.

  • Kuregem is grijs en Kuregem is kleurrijk.
  • Kuregem staat aan de rand, maar ook midden in de wereld.
  • Kuregem is een stukje België met 76 verschillende nationaliteiten.
  • Kuregem staat vol oude huizen en telt een van de hoogste percentages jongeren van België.
  • Kuregem zit vol bedrijvigheid en is voor 50 pct. werkloos.
  • Kuregem telt 19.000 inwoners op slechts twee vierkante kilometer.
  • Kuregem is één grote puzzel van bewegende stukjes.
  • Soms klikt het er en soms botst het er, maar het hoort allemaal bij elkaar.

Al drie jaar stimuleren wij leerkrachten om met hun klas op wandel te gaan in Kuregem. Heus niet zo levensgevaarlijk als de laatste nieuwsberichten ons willen doen geloven. De laatste tien jaar is de buurt rustiger geworden, wordt ze in de gemeenteraad vertegenwoordigd met drie zetels en herbergt ze verscheidene positieve initiatieven.

Door haar levendigheid is Kuregem een eerlijke buurt. Ook armoede laat het mensen soms niet toe om veel te verstoppen. Hekkens, muurschilderingen, verkrotting, restauraties, mensen op straat, geblindeerde huizen, moskeeën, kerken, weinig tuinen, een enkel park.... Alles vertelt een verhaal. Een verhaal van mensen. Zo wordt Kuregem een spiegel voor haar bezoekers.

Ook kinderen zien in deze buurt processen uit hun eigen klas uitvergroot. Ook in klas zoekt elke leerling zijn plek (letterlijk en figuurlijk). Soms blijft hij liever op zichzelf. Soms staat hij meer open voor communicatie. Elke leerling haakt af in een groepswerk waarbij hij niet betrokken wordt. In klas voelt hij zich ook soms uitgesloten; dragen leerlingen soms minder zorg voor spullen die niet van hen zijn; zoeken ze veiligheid bij bekenden of voelen ze zich uitgedaagd door een nieuwe klasgenoot. Ook in klas willen ze zich gelukkig voelen in de groep en dingen leren die hen boeien.

Die laatste drijfveer willen we in onze wandeling ook even aanhalen. Want de mensen in Kuregem willen zich dus ook gelukkig voelen en de jongeren in de buurt willen ook dingen leren die hen boeien. Kuregem telt veel van die verhalen. Zo maken kinderen hier muurschilderingen, planten ze groen aan, komen moeders naar de Nederlandse les en leren ze computervaardigheden, feesten ze, etc.

Onze bezoekende klassen zijn gevoelig voor al deze menselijke dingen. Ze voelen zich soms onveilig (meestal vooraf al), maar zeggen ook spontaan goeiedag tegen de mensen in de straat. Ze voelen zich soms ook geïntimideerd door een andere taal, maar voetballen wel mee met anderstalige kinderen uit de buurt.

Zo willen we de buurt blijven zien, als een buurt vol mensen en verhalen, problemen en mogelijkheden.Studio Globo DOOR:

Deel dit artikel