Calle Santa Fe, film over politiek verzet in Chili anno 1970

Op 8 februari 1987 werd de Belgische dokter Michaël De Witte gedood door het Salvadoraanse leger. Hij werkte met het bevrijdingsfront dat een guerrillaoorlog uitvocht met een onderdrukkend en moorddadig regime. De inzet van Michaël en zijn medestrijders mag niet vergeten worden.

Ook in veel andere Latijns-Amerikaanse landen was er in die periode gewapend verzet tegen de dictatuur en voor vrijheid en rechtvaardigheid. De gewapende verzetsbewegingen in Latijns-Amerika namen uiteenlopende vormen aan. Ze leden nederlagen en boekten successen. Altijd waren er veel doden en gewonden, bij de strijders en bij de bevolking.

De vragen die velen zich achteraf stelden, waren en zijn: "Was het de moeite waard? Weegt de strijd voor de bevrijding van onderdrukking op tegen de dood en het lijden van de vele slachtoffers?" De Stichting Michaël De Witte wil het engagement van Michaël en al zijn medestrijders niet vergeten. “We zullen hun inzet, tot de dood, blijven gedenken.”

“Maar we willen ook de vragen niet uit de weg gaan. Daarom stellen we een film voor, die op serene maar indringende manier de vraag stelt naar de zin en de betekenis van de revolutionaire, gewapende strijd. De film van cineaste Carmen Castillo heet “Calle Santa Fe”.


Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel