Cambodjaans circus trekt naar de fabrieken

Onder een stralende zon pakt een groepje van Cambodjaanse jonge circusstudenten het publiek in met adembenemende en grappige acrobatieën, gebracht met een verhaaltje dat soms doet denken aan Westside Story. Maar het collectief Phare Ponleu Selpak is meer dan een circusschool.

Oxfam ontmoette tijdens Sfinks mixed een enthousiaste groep artiesten. We spraken met manager Jean-Christophe Sidoit en met Eng Reth en Ron Reth, twee jonge acrobaten van 19 jaar die via de circusschool een tweede kans kregen in het leven.

Eng Reth woonde na de Cambodjaanse oorlog en de genocide samen met zijn familie in een vluchtelingenkamp bij de Thais/Cambodjaanse grens. Als kind werd hij door zijn ouders weggestuurd om via bloemenverkoop aan de kost te komen. Het duurde niet lang voor hij door de politie opgepakt werd. Ron Reth leefde in een gezin waar geweld en misbruik een gewoonte geworden waren. Als jongen ven 10 besloot hij thuis weg te gaan en in Thailand zijn geluk te beproeven. Hij stak illegaal de grens over en zocht een baantje… maar werd ook door de politie in een opvangcentrum gestopt.

Na enige maanden werden beide jongeren teruggevoerd naar Cambodja en kwamen daar in een nieuw opvangkamp terecht. De omstandigheden waar erg hard, maar er was een lichtpuntje: een jonge Française gaf tekenles aan de kinderen. Zo konden zij hun plekje zoeken binnen een veiliger structuur en via tekeningen uiting geven aan de angst en de ellende die ze tijdens de oorlog gekend hadden.


Deel dit artikel