Campagne voor de vrijlating van Dr. Maslamani en 2 andere Palestijnse politieke gevangenen in Israël

Op 20 september werd in Jeruzalem een campagne gelanceerd voor de vrijlating van drie politieke gevangenen. Alle drie zijn vooraanstaande leden van Palestijnse verenigingen. Onder hen is ook Dr. Ahmad Maslamani, de directeur van de Union of Health Work Committees, de partnerorganisatie van intal en Geneeskunde voor de Derde Wereld in Palestina.

De 48-jarige Dr. Maslamani, vader van drie kinderen, is ook lid van PNGO, een breed netwerk van palestijnse ngo's, en bijgevolg een spilfiguur in de Palestijnse ngo-wereld. Naser Abukhdair is 44 jaar oud en actief in diverse sociale organisaties in Jeruzalem. Hun 46-jarige medegevangene Rasem A'bedat werkt voor de Young Men's Christian Association (YMCA) en is actief in de vakbond.


Naast hun sociale bewogenheid hebben de drie nog iets gemeen: het zijn Palestijnse inwoners van Jeruzalem. Met hun bijna gelijktijdige arrestatie begin juni willen de Israëlische veiligheidsdiensten volgens de initiatiefnemers van de campagne vooral het Palestijnse sociale leven in Jeruzalem ontwrichten. De aanklachten tegen het drietal zijn nauwelijks ernstig te nemen en rechtvaardigen in geen geval een gevangenisstraf. Het Israëlisch gerecht heeft het onder andere over het bijwonen van studentenactiviteiten en vergaderingen in voorbereiding van de verkiezingen.

Bovendien gaat het om arrestaties die volstrekt onwettelijk zijn. Aangezien Oost Jeruzalem bezet gebied is, heeft Israël niet het recht om de drie te berechten. Als burgers uit bezet gebied zijn de drie immers beschermd door internationale verdragen. De deelname van de drie aan de voorbereidingen van de verkiezingen is al evenzeer beschermd door internationale wetten en valt onder het vredesakkoord van Oslo. De arrestatie is dus een onrechtmatige inmenging in het verkiezingsproces.

Toen Léa Mathy van Geneeskunde voor de Derde Wereld onlangs in Jeruzalem was, op medische observatiemissie met het Actieplatform Palestina, had ze de gelegenheid om enkele woorden te wisselen met Dr. Maslamani, vanuit de gevangenis. "Hij kreeg exact vier minuten om zijn vrouw op te bellen toen ik bij haar was," legt ze uit, "om aan te kondigen dat hij overgeplaatst werd naar een andere gevangenis." Het duurde verscheidene dagen voor mevrouw Maslamani te weten kwam naar waar haar man was overgebracht en ze hem een bezoek kon brengen. Voor de familie van Palestijnse gevangenen zijn dergelijke pesterijen niet ongewoon.

Het Palestijnse nationaal comité voor de vrijlating van de drie twijfelt er niet aan dat de drie om politieke redenen gevangen zitten. Ze roepen op voor een internationale solidariteitscampagne. Intal en enkele andere Belgische organisaties sluiten zich daarbij aan. De volgende maanden mogen we ook in België acties verwachten voor de vrijlating van deze drie Palestijnse politieke gevangenen.

Meer info op www.intal.be

Deel dit artikel