Che Presente, een geslaagde dag van warme solidariteit met Cuba

De beeltenis van ‘de Vijf’ Cubaane politieke gevangenen in de VS zeefdrukken op een muismatje. Een Cubaanse mojito drinken aan een Havana Club-cocktailbar. Oude en nieuwe vrienden ontmoeten bij een lekkere schotel. Op je gemak langs de 20 info- en verkoopsstands kuieren: het was allemaal mogelijk op Che Presente.

 


Ook inhoudelijk had de dag heel wat te bieden. Voor de films van Oliver Stone over Fidel Castro was de zaal te klein. Met meer dan 250 kijkers elk waren ze hét succes van de dag. Je kon ook naar het verslag van de inleefreis van intal, of van de syndicale reis van de CMB-Metaalcentrale (FGTB) uit Brussel. Ook dit jaar kunnen jongeren trouwens een inleefreis maken op Cuba. Meer info vind je op www.intal.be.
 
Wie meer wou weten over wat Che vandaag voor de Cubaanse jongeren betekent en hoe het intussen gesteld is met de campagne voor de Vijf, kon terecht op de conferentie “Jongeren in Cuba” met Cubaans studentenvoorzitter Joan Cabo Mijares. Spijtig genoeg moest Leonard Weinglass als spreker afzeggen, wegens ernstig ziek. Zijn plaats werd ingenomen door advocate Edith Flamand van Progress Lawyers Network, die op 10 maart dit jaar aanwezig was op het proces in beroep van de Vijf in Miami. Katrien Demuynck, voorzitster van het Belgisch Free the five-comité, gaf het relaas van haar bezoek aan Gerardo, één van de Vijf, en deed een warme oproep om bij de campagne aan te sluiten. Als je wou horen wat Cubaanse dokters doen voor andere derdewereldlanden, kon je terecht in een tweede conferentie. Dr. Sergio Rabell, Cubaans verantwoordelijke voor het programma voor medische hulp aan de Derde Wereld, werd er bijgetreden door prof. Houtart en sociologe Pascale Martin.

De slotmeeting was opgebouwd rond de film ‘Diarios de Motocicleta’. Enkele beelden uit de film, afgewisseld met korte interviews met de bejaarde Alberto Granado en de twee hoofdrolspelers, zetten de toon. Luis Francisco Guillén, van de Cubaanse vakbond CTC, belichtte de figuur van Che. Studentenleider Joan Cabo Mijares stelde dat “Cuba, een eilandje dat op een dag besliste de grootste en machtigste mogendheid te trotseren die de mensheid ooit heeft gekend, een voorbeeld is van een betere wereld die mogelijk is”. Dr. Sergio Rabell bracht hulde aan de volkeren van Palestina en Irak, die “symbool staan voor al wie het slachtoffer is van de wreedheid en boosaardigheid van de VS-regering en haar bondgenoten”.

In haar speech riep Katrien Demuynck op om lid te worden van Iniciativa Cuba Socialista. Reeds een honderdtal aanwezigen waren daar in de loop van de dag op in gegaan. Het is de bedoeling om van Iniciatief Cuba Socialista een sterke beweging te maken, die in staat is een vuist te maken tegen elke aanval tegen Cuba. Verder nodigde Katrien de aanwezigen uit om met een nieuwe Europese petitie voor de Vijf te werken. De petitie is gericht aan de Mensenrechtencommissie van het Europees parlement . Voormalig europarlementslid Patsy Sörensen wenste de lancering van deze petitie kracht bij te zetten met haar aanwezigheid. Ook twee andere europarlementairen, Thanasis Pafilis (communist uit Griekenland) en Miguel Angel Martinez (socialist uit Spanje) ondersteunden het lanceren van deze petitie.

De dag werd afgesloten met een fantastische Fiesta Cubana. De vijf artiesten van Maracuya en de Cubaanse DJ Carelia zorgden voor een constant volle dansvloer!

Deel dit artikel