Chili treedt toe tot club van rijke landen

Chili is bijna lid van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). President Michelle Bachelet heeft maandag de uitnodiging formeel aanvaard. Nu moet alleen het parlement het lidmaatschap nog ratificeren en dan maakt Chili als eerste Zuid-Amerikaanse land deel uit van "de club van rijke landen."

De OESO, die in 1961 werd opgericht, groepeert alle industrielanden; vandaag zijn dat er dertig. Chili was al dertien jaar waarnemend lid. Als het parlement straks het licht op groen zet, wordt het land het eerste volwaardige OESO-lid van Zuid-Amerika, en het tweede van Latijns-Amerika, na Mexico, dat in 1994 lid werd.

Voor Chili betekent de toetreding "een zeer krachtig signaal dat Chili een stabiel en betrouwbaar land is", zei Bachelet maandag. Volgens de centrumlinkse president zal het lidmaatschap tot meer buitenlandse investeringen en meer internationale kansen voor Chileense bedrijven leiden.

Zowel Bachelet als haar minister van Financiën Andrés Velasco relativeerden het imago van de OESO. "De OESO is niet de club van de rijke landen", zei Velasco. "Er zitten ook middeninkomenslanden in. Maar het is wel de vereniging van landen met democratisch en goed bestuur."

Chili werd in 2007 uitgenodigd om OESO-lid te worden, samen met Slovenië, Estland, Israël en Rusland. Na een hele reeks onderzoeken is Chili er als eerste van dit vijftal in geslaagd daadwerkelijk toe te treden.

OESO-landen wisselen informatie met elkaar uit en stemmen hun beleid op elkaar af met de bedoeling hun economische groei te maximaliseren.

BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel