China kan hernieuwbare energie verdubbelen voor 2030

china windmolens

China heeft de potentie om het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix voor 2030 te verdubbelen van 13 naar 26 procent, zegt het International Renewable Energy Agency (Irena) in een deze week verschenen rapport.

Dat zou bijna een verviervoudiging van de hoeveelheid hernieuwbare energie in het land betekenen. Het energieverbruik van China zal naar verwachting met 60 procent zijn gestegen rond 2030. "Hoe China aan die behoefte tegemoet komt, is bepalend voor de vraag of de wereld de klimaatverandering binnen de perken kan houden", zei Adnan Amin, algemeen directeur van Irena, bij de presentatie van het rapport.

Besparingen

Als China bij het huidige beleid blijft, betekent dat dat in 2030 slechts 17 procent van de energiemix uit hernieuwbare energie bestaat. Er is jaarlijks 145 miljard dollar (117 miljard euro) aan investeringen nodig om het aandeel hernieuwbare energie te laten stijgen tot 26 procent in 2030. Dat lijkt veel, zeggen de auteurs van het rapport, maar tegen 2030 levert die investering jaarlijks 55 tot 228 miljard dollar (44 tot 183 miljard euro) aan besparingen op op het gebied van menselijke gezondheid en lagere uitstoot.

China heeft in de afgelopen tien jaar al een indrukwekkende groei laten zien op het gebied van hernieuwbare energie. Het aandeel hernieuwbare energie groeide in die periode elk jaar. In 2013 was waterkracht goed voor 85 procent van alle schone energie in China. Dat percentage daalt echter jaarlijks door de opkomst van andere vormen van energie, zoals windenergie.

Zonnepanelen

China had in 2013 meer hernieuwbare energiecapaciteit geïnstalleerd dan Europa en de rest van de regio Azie-Pacific bij elkaar. Het land is ook een grote exporteur van energietechnologie. Tweederde van de productie van zonnepanelen vindt plaats in China en 90 procent van de geïnstalleerde biogassystemen komt uit het land. De hernieuwbare energiesector in China is goed voor 2,6 miljoen banen.BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel