Congo-Expo / Het selectieve geheugen van Congo

Enkele weken geleden schreef Raf Custers een aantal artikels op Indymedia.be over de Congotentoonstelling in Tervuren.

Het Afrika-museum van Tervuren beschrijft de koloniale geschiedenis van Belgisch-Congo in de expositie "Het geheugen van Congo". De koloniale onderneming blijft een omstreden onderwerp. De tentoonstellingsmakers schipperen. Ze erkennen de nare kanten van de Belgische koloniale dominantie, die gericht was op economische rentabiliteit en gepaard ging met extreem geweld. Maar tegelijk beweren ze dat de onderdrukking beperkt bleef tot de "rubberperiode" en laten ze talrijke zwarte episoden onbesproken. Een wandeling door een overdaad aan informatie.

http://www.indymedia.be/news/2005/02/93132.php


 

  • Congo-Expo / Beelden bij "Het Geheugen van Congo"

Vijf beelden bij de tentoonstelling. Een klas. Arrestatie van chef Shakindungu na het neerslaan van de Kwango-opstand, 1931. Patrice Lumumba, koning Boudewijn en (rechts) Joseph-Désiré Mobutu. Voor/Na de Bekeering. Lijfstraffen met de "chicotte".

http://www.indymedia.be/news/2005/02/93127.php

  • Congo-Expo / Congo staat weer op de kaart (Edito)

"Het geheugen van Congo", de tentoonstelling in het Afrika-museum van Tervuren, laat steken vallen, manipuleert zelfs onze kennis over Congo. Maar ze toont ook hoe nauw de Belgische geschiedenis met die van Congo verstrengeld is en hoezeer de Belgische welvaart uit Congo komt. Wie goed naar de expositie kijkt, trekt zich ook het hedendaagse Congo aan.

http://www.indymedia.be/news/2005/02/93212.php

  • Congo-Expo / Hof en oud-kolonialen dulden geen kritiek op Leopold-2

Zowel het Belgische koningshuis als conservatieve oud-kolonialen bemoeien zich actief met de media als die kritisch omspringen met de Belgische koloniale geschiedenis. Dat bleek toen de documentaire White King, Red Rubber, Black Death begin 2004 in première ging. Een gesprek met producent Paul Pauwels van Periscope Productions.

http://www.indymedia.be/news/2005/02/93344.php

Deel dit artikel