Dag van de Eerlijke Handel: Oxfam zoekt politici met klonten aan hun lijf

suiker oxfamwereldwinkel

Op 14 mei is het World Fairtrade Day. Dan laten duizenden mensen zien dat ze eerlijke suiker willen. Want de internationale handel in suiker verloopt niet correct: duurzame producenten in het Zuiden én hier, en de Europese belastingbetaler zijn de klos.

Het zijn onze politici die de handelsregels moeten herschrijven. Maar hebben ze de klonten aan het lijf om dat te doen? Oxfam-Wereldwinkels zoekt het uit.

Door de handelsregels van de Europese Unie kunnen suikerrietboeren uit bepaalde landen bijna niets verkopen bij ons. De regels houden rietsuiker uit het Zuiden buiten de EU, tenzij deze suiker de belangen van suikerproducerend Europa dient. Kleinschalige suikerrietboeren krijgen geen eerlijke kans op onze markt. En een klein groepje suikerbedrijven lacht in zijn vuistje.

De kleinschalige suikerrietteelt in het Zuiden is nochtans milieuvriendelijker dan de grootschalige, industriële suikerbietenteelt in Europa. Je zou dus verwachten dat deze suikerrietboeren hun suiker vlot kunnen verkopen bij ons. Maar dat is niet zo.

Geen eerlijke kans

De regels van de suikermarkt in de EU zijn geschreven op maat van een kleine groep grootschalige Europese suikerbedrijven.

  • De EU zorgt ervoor dat zij hun suiker op een afgeschermde markt kunnen verkopen aan een hoog gehouden prijs.
  • Door taksen maakt de EU rietsuiker uit het Zuiden stukken duurder dan bietsuiker uit Europa. Logisch dat bijna niemand deze rietsuiker wil kopen.

Daardoor maken kleinschalige duurzame suikerrietboeren uit het Zuiden geen schijn van kans om in de EU te verkopen. Da’s toch niet eerlijk!

Jij kan onze politici op hun verantwoordelijkheid wijzen. 

Laat zien dat je eerlijke suiker wil

Plak jouw lokale politicus vol met suikerklontjes. Het is zijn/haar taak om de stem van jouw gemeente mee te nemen naar het Europese beleidsniveau. Samen gaan we voor eerlijke handelsregels.

  • Donderdag 12 mei: duizenden mensen maken op hun werkplek kennis met eerlijke handel en smullen van eerlijke suiker. Bijvoorbeeld bij Triodos Bank in Brussel.

  • Vrijdag 13 mei: met ‘Handel nu’ zetten tientallen Vlaamse scholen eerlijke handel in de spotlights. GO Atheneum De Ring uit Leuven daagt zijn leerlingen zelfs 5 dagen lang uit om eerlijk te consumeren.

  • Zaterdag 14 mei: de 235 Oxfam-Wereldwinkels beplakken hun lokale politici met suikerklontjes. Want het is hun taak om de stem van elke Vlaamse gemeente mee te nemen naar Europa, waar de handelsregels geschreven worden.
    Bij wereldwinkel Hasselt zijn de plannen al concreet. Europarlementslid Ivo Belet komt zijn steun voor Oxfams zaak uitspreken om 14.30 uur. In Oostende is een kartonnen versie van burgemeester Johan Vande Lanotte voorzien, of de echte ook durft langs te komen, is nog even afwachten.

  • Zondag 15 mei: tijdens een fietstocht doorheen Oost-Vlaanderen gaan Oxfam-sympathisanten op bezoek bij politici die in de streek wonen. Burgemeesters en schepenen mogen bezoek verwachten. Net als enkele nationale politici: Björn Rzoska, Vlaams Parlementslid voor Groen, en Freddy Willockx, voormalig sp.a-minister en Minister van Staat, krijgen fietsers aan de deur. In Antwerpen voorzien bezoekers van het Diversity Buurtfestival een kartonnen burgemeester Bart De Wever van de nodige klonten om op hoog politiek niveau te pleiten voor eerlijke handel in suiker.
Oxfam-Solidariteit DOOR:

Alle info:

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels