De coronacrisis wereldwijd door de lens van kleine ontwikkelingsinitiatieven

Van Peru tot Kenia, zowel de lokale bevolking als kleine ontwikkelingsinitiatieven gaan met ongelijke wapens de strijd aan tegen het coronavirus. 11.11.11 ging ten rade bij enkele 4de Pijlers, burgerinitiatieven voor ontwikkelingssamenwerking die vanuit Vlaanderen wereldwijd ondernomen worden. Hoe ervaren zij deze crisis?

Ellen Bosch in Peru met vzw Añañau: "Corona is een probleem, maar de voedseltekorten zijn een ramp"

Alle vrijwilligers en studenten die in Peru als aan de slag zijn bij 4de Pijlerinitiatieven als Oye Lena, Niños de la Luna of Añañau, zijn intussen naar België teruggekeerd met een vlucht die door de Belgische overheid werd ingericht. Maar Ellen Bosch, die permanent in Peru woont en de projecten van vzw Añañau coördineert, schakelt nu over op het verdelen van voedselpakketten.

"We zitten in Peru ondertussen al meer dan een maand in quarantaine. Deze situatie treft vele mensen, maar de zwaksten worden het meest getroffen. Voor de gezinnen van het project brengt deze quarantaine nog moeilijkere tijden met zich mee. Het voedsel dat ze hebben is volledig afhankelijk van hun dagdagelijkse economische activiteiten. Maar die liggen nu stil en de weinige inkomsten die ze hebben, vallen nu volledig weg. Normaal gezien krijgen de kinderen die naar ons centrum komen elke dag een maaltijd, maar door de maatregelen is dit ook onmogelijk geworden. We willen nu voedselpakketten bezorgen aan de gezinnen die bij ons project betrokken zijn. Een hele tijd leek het onmogelijk om ons te organiseren en toestemming te verkrijgen om ons te verplaatsen en vervoer te regelen, maar we zijn er toch in geslaagd!"

William Aragon, oprichter SASEL vzw in El Salvador: "Ik geraak niet meer in mijn eigen land"

William verblijft momenteel nog in België. "Ik zou einde maart teruggaan naar El Salvador, maar de coronacrisis besliste er anders over. Op 13 maart kondigde de president van El Salvador een zeer strenge lockdown af, veel strenger dan in België. Het land ging op slot.

"Het leger en de politie controleren zeer streng en wie betrapt wordt, wordt 1 maand in een coronakamp opgesloten. Momenteel zitten er 1.500 mensen. Het zijn haarden van ellende op alle gebied, zeker wat het besmettingsgevaar betreft. Het gevolg hiervan is ook dat besmette mensen zich wegstoppen uit angst. Maar ook wie een coronazieke niet aangeeft, is een crimineel en krijgt 3 weken gevangenisstraf", klinkt het. 

William is in februari verkozen tot Changemaker van de 4de Pijlers en was in België om zijn prijs in ontvangst te nemen.

Joke Scherpenreel van AFOPADI in Guatemala: nieuwe realiteit, nieuwe aanpak

Ons coördinatieteam heeft met de informatie van de lokale medewerkers snel een plan gemaakt om deze nieuwe situatie het hoofd te bieden.

Op dit moment kan AFOPADI vooral bijdragen aan de bescherming van de mensen die het meest blootgesteld worden aan een mogelijke besmetting met COVID-19.

Ons kantoor is enkele weken geleden omgetoverd tot een naaiatelier. Momenteel worden ongeveer 150 mondmaskers per dag geproduceerd. Daarvoor werden twee naaisters aangeworven en een paar leden van de Raad van Beheer helpen vrijwillig mee. Met veel moeite kon er ook een voldoende grote hoeveelheid ontsmettingsmiddel bijeengebracht worden voor een eerste reis naar San Ildefonso.

Er is daarnaast een grote nood aan correcte informatie over het virus en de verspreiding van de ziekte. AFOPADI werkt samen met de radio van Ixtahuacán om berichten te verspreiden in het Mam en het Spaans. Sensibilisering is een belangrijke pijler opdat het virus niet nog harder te keer kan gaan.
In een vergadering van de lokale organisaties en instanties heeft AFOPADI aangedrongen op steun voor de dorpen om zelf kleine markten te organiseren, zodat de inwoners niet naar de grote gemeentelijke markt moeten om inkopen te doen.

Omdat teleconferenties houden met de mensen in San Ildefonso onmogelijk is, zijn we toch weer gestart met live-vergaderingen, maar dan wel met de nodige afstand tussen de stoelen. Het lokale team levert trouwens fantastisch werk!

Peter Van den Broucke met VZW Help Kids To School in Kenia: "Plooi niet terug op jezelf"

In Kenia worden strenge maatregelen getroffen door de overheid tegen het coronavirus. Scholen werden gesloten, er is een avondklok ingesteld en grote binnenlandse verplaatsingen zijn verboden. Arme families zijn het grootste slachtoffer van dit alles.
We hebben onze prioriteiten als VZW verlegd en trachten nu een zicht te krijgen op de situatie ter plaatse. Een aantal families hebben geen inkomen meer en leven sinds vorige week met slechts één maaltijd per dag.
Daarom zijn we begonnen met het samenstellen van voedselpakketten voor deze families in nood.

Nog een boodschap voor ons allen: plooi niet terug op jezelf, en binnen de eigen grenzen, maar bouw mee aan verbondenheid over de ganse wereld. Dat hebben we nodig en we kunnen dit realiseren.

 

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels