De Croo stort 50 miljoen in Green Climate Fund / reactie 11.11.11

green climate fund piggy

Ons land levert - eindelijk - 50 miljoen euro aan het Green Climate Fund, het VN-fonds dat ontwikkelingslanden steunt in de strijd tegen klimaatverandering en bij hun investeringen in duurzame economie. Dat heeft federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bekendgemaakt.  11.11.11 reageert.

De Croo stort 50 miljoen in het Green Climate Fund. Dat is positief. Al enkele jaren beloofden industrielanden om ontwikkelingslanden bij te staan in de strijd tegen klimaatverandering. Het moet hen helpen de gevolgen van de klimaatsverandering op te vangen én te kunnen ontwikkeling op een minder vervuilende manier.

België was al langer één van de slechtste leerlingen op vlak van het nakomen van die belofte. Zo kwam ons land eerdere beloftes niet na en legde het geen nieuwe beloftes op tafel. Dat in tegenstelling tot andere landen.

Op de klimaatonderhandelingen die vorige week van start gingen in Lima, kondigden heel wat aantal landen zoals Nederland, Zweden, Japan, de VS,... een bijdrage aan. Op die van België bleef het wachten. Daar komt nu dus verandering in. 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe: "Met deze bijdrage doorbreekt de minister de jarenlange impasse in ons ingewikkeld land, waardoor er nu eindelijk een substantieel bedrag zal gestort worden door België."

Toch een belangrijke kanttekening. Het geld dat minister de Croo vrijmaakt voor klimaatfinanciering komt uit de pot van ontwikkelingssamenwerking. Nochtans moeten die middelen volgens de internationale engagementen additioneel zijn aan ontwikkelingssamenwerking. 11.11.11 ziet vandaag een enorme druk op het budget ontwikkelingssamenwerking. Er is aangekondigd dat in vijf jaar 1 miljard zal bespaard worden op het departement. Uit deze steeds kleiner wordende pot wordt nu ook een nieuw probleem gefinancierd: klimaatverandering.

Bogdan Vanden Berghe: "Het is onaanvaardbaar dat een kleiner wordend budget ontwikkelingssamenwerking aangewend wordt om aan onze internationale klimaatplichten te voldoen. Gezien de omvang van het probleem moeten volgens 11.11.11 net extra middelen worden voorzien voor klimaatfinanciering. Een stijging en dus geen daling van het budget."

Klimaatbeleid is een belangrijke bevoegdheid van de gewesten. Van een beloofd Belgisch bedrag tussen 2010 en 2012 van 150 miljoen betaalde Vlaanderen er nog geen 5. Niet bepaald in verhouding met het grootste gewest van België.

Op de klimaatonderhandelingen van vorig jaar in Warschau beloofden ons land en Vlaanderen wel iets. 3,25 miljoen om precies te zijn. Maar het Waalse (0,25 miljoen euro), het Vlaamse (1 miljoen euro) en het federale (1,5 miljoen euro) deel hierin werden tot op vandaag nog niet doorgestort. Enkel Brussel deed haar huiswerk.

Na Warschau beloofden Vlaanderen en Wallonië nog niets. Nochtans liggen er extra middelen die komen uit de veiling van uitstootrechten. Het is hoog tijd dat deze middelen verdeeld worden en dat een aanzienlijk deel ervan toegewezen wordt aan klimaatfinanciering.

Bogdan Vanden Berghe: "Alexander De Croo redt nu de meubelen met het oog op de top in Lima. Hij heeft daarmee de legitimiteit om zijn collega's te overtuigen. Deze éénmalige actie moet nu omgezet worden in een structurele bijdrage de volgende jaren. Een bijdrage van alle entiteiten in ons land en één die niet ten koste gaat van bestaande ontwikkelingsplannen."

 

Deel dit artikel