De eerste, deugddoende dagen van Hiba in België

Woensdag 2 juni was een wel heel speciale dag voor Hiba Kassim. 36 uur eerder was ze nog in het door oorlog geteisterde Bagdad, nu stond ze in Zaventem, met tien tv-camera’s op haar gericht. De 14-jarige Irakese werd een jaar geleden getroffen door een Amerikaanse clusterbom.

Dr. Geert Van Moorter trok op 27 mei met amateur-videast Marc De Meyere en een journalist van Dag Allemaal naar Bagdad, om Hiba te gaan ophalen. Hun missie kaderde in een campagne die heel wat ruimer is dan het ene individuele geval van Hiba: “Geneeskunde voor de Derde Wereld helpt in Irak ook andere oorlogsslachtoffers", vertelt Geert Van Moorter. "Marc en ik hadden 50 kg antibiotica en pijnstillers mee, die we in Bagdad en Falluja in goede handen hebben achtergelaten. We zijn ook Mohamed Ali Sarhan gaan opzoeken, die zijn hoogzwangere vrouw, zijn kind en zijn twee benen verloor toen een VS-tank de ziekenwagen beschoot waarin zij zaten. Voor hem hadden we kunstgewrichten bij voor zijn beide knieën, en prothesemateriaal.”

Geert ging in Bagdad ook bij de specialist te rade die Hiba geopereerd had, in het Al-Nourziekenhuis. Dr. Mahmoud Shahb Wahab is het er volledig mee eens dat Hiba in de huidige omstandigheden beter af is in België. Na 12 jaar embargo, twee vernietigende oorlogen en een jaar bezetting worden de Irakese ziekenhuizen immers nog steeds onvoldoende voorzien van apparatuur en geneesmiddelen.

In de vroege ochtend van 1 juni vertrokken Geert en Marc met Hiba uit Bagdad, voor een tocht van 1000 km door de woestijn, naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. Reisden ook mee: Hiba’s moeder Souhail en een tolk, Rana. Op de Belgische ambassade in Amman kregen ze hun visa. In de residentie van ambassadeur De Schoutheete kreeg de hele ploeg nog een maaltijd aangeboden, alvorens naar de luchthaven te vertrekken.

Voor een compleet verslag en fotoreportage: lees meer op www.intal.be

Meer info over de Hiba-campagne en over de gezondheidstoestand in Irak op http://www.intal.be en http://www.health-now.org

 

Deel dit artikel