De G8 gebruikt de voedselcrisis om haar vrijhandelsagenda te promoten

PERSBERICHT:
(9 juli 2008)

Tijdens een persconferentie vandaag 9 juli in Hokkaido zeiden boerenleiders van het internationale boerennetwerk Via Campesina dat de G8-leiders de huidige voedsel- en klimaatcrisis misbruiken om vrijhandel verder te promoten. “Deze agenda dient alleen grote multinaltionale bedrijven en niet de kleine producenten van voedsel of de consumenten. De G8-leiders willen de zieltogende onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie terug op de rails zetten, maar vooral willen ze landen beletten om hun voedselexporten beter te reguleren,“ aldus één van hun leiders. 11.11.11 steunt Via Campesina en onderschrijft deze conclusie.

Joseph Ssuuna, PELUM Association, Oeganda: “De aanhoudende G8-steun voor ‘de ontwikkeling van open en efficiënte voedselmarkten’ onzegt arme mensen de kans om zichzelf te voeden. Ze behandelt voedsel als een louter commercieel goed.”

Charles Abani of GCAP (Global Call to Action Against Poverty) Africa: “De G8 lijkt aan te sturen op snel-snelle handelsakkoorden die alleen maar op een ramp uitdraaien – geen deal is beter dan een slechte deal.”

Nur Amalia, GCAP, Indonesië: “Marktgedreven ontwikkeling is de belangrijkste oorzaak van de voedselcrisis, en precies dat is de ‘oplossing’ die de G8-leiders naar voren schuiven. Dit is verschrikkelijk en tragisch.”

Kumi Naidoo, internationaal voorzitter GCAP: “De retorische inzet op de Millenniumdoelstellingen in de verklaring van de G8-leiders klinkt hol vanuit een informele club die geen oplossing heeft kunnen voorstellen voor de eerste millenniumdoelstelling: de strijd tegen honger.”

In een reactie op de uitspraak van G8-leiders in Hokkaido zei Yoshitaka Mashima, een Japanse boerenleider die lid is van het internationale boerennetwerk Via Campesina: “We begrijpen niet waarom de G8-leiders denken dat ze de voedselcrisis kunnen oplossen met meer vrijhandel. Het is net de extreme liberalisering van de landbouw- en voedselmarkten die ons in de huidige crisis gebracht hebben. Mensen moeten meer lokaal voedsel eten om zichzelf te beschermen tegen de instabiliteit van de wereldmarkten. We hebben niet nog meer geïmporteerd voedsel nodig.”

De slotverklaring van de G8 faalt in het aanpakken van de twee belangrijkste oorzaken van de huidige voedselcrisis: speculatie door grote internationale handelaars en de ontwikkeling van biobrandstoffen als een nieuwe energiebron. Het is belangrijk om te onthouden dat deze belangrijkste oorzaken het gevolg zijn van het neoliberale beleid dat wordt voortgestuwd door de G8-regeringen, de WHO, de Wereldbank en andere internationale instellingen.

Ten slotte promoot de G8 ook expliciet een nieuwe “groene revolutie” in Afrika (het AGRA-initiatief) en genetisch gemanipuleerde organismen (GGO) als een oplossing voor de voedselcrisis. De ontwikkeling van de industriële landbouw met het gebruik van GGO-zaden, grote hoeveelheden chemische pesticiden, kunstmatige kunstmest en monoculturen heeft miljoenen boeren in grote schulden gestort. Het heeft ook veel land vergiftigd met chemische stoffen. Kleine boeren worden uit de markt geduwd ten voordele van industriële agrobedrijven. Dit model van voedselproductie en distributie is gebaseerd op het intensieve gebruik van fossiele brandstoffen en draagt ook aanzienlijk bij tot de klimaatcrisis.

Kleinschalige landbouwers produceren vandaag de overgrote meerderheid van het voedsel op de wereld. Zij promoten kleinschalige voedselproductie voor lokale markten omdat die arbeidsplaatsen creëert, de gezondheid van consumenten en het milieu beschermt en omdat ze menselijke culturen en gemeenschappen respecteert. Er is geen oplossing voor de huidige crisis zonder deze stem in rekening te brengen.

11.11.11 - Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging vzw.

Deel dit artikel