De Italiaanse humanitaire werkers vrij, én Irak vrij!

Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw (G3W) roept mee op voor de vrijlating van de twee Italiaanse humanitaire werkers Simona Pari en Simona Torretta en hun Irakese collega’s. Deze ontvoeringen zijn een gevolg van de illegale oorlog en bezetting door de VS, Italiaanse en andere bezettingstroepen. Het land is daardoor in de chaos en de miserie geraakt.

Simona Pari en Simona Torretta en de Irakezen Ra'ad Ali Abdul Azziz en Mahnoaz Bassam zijn medewerkers van Un Ponte per Baghdad. Deze humanitaire en solidariteitsorganisatie werkt al sinds 1992 in Irak, waar ze zich altijd heeft ingezet tegen het embargo. Un Ponte per Baghdad was een van de weinige organisaties die samen met G3W de moed had om tijdens de oorlog in Irak te blijven werken. Wij hebben hen tijdens de oorlog ontmoet.

Un Ponte per Baghdad is een Italiaanse NGO en Italië heeft bezettingstroepen in Irak. Maar Un Ponte per Baghdad heeft zich altijd duidelijk uitgesproken tegen de oorlog en de bezetting, en speelde een actieve rol in verschillende anti-oorlogsinitiatieven in Irak en in Italië.

G3W heeft de mensen en projecten van Un Ponte per Baghdad leren kennen en respecteren tijdens verschillende missies in Irak, sinds 2001. In april 2002 bezocht een groep 'vredesinspecteurs' van de internationale vredesmissie 'S.O.S. Irak' hun project Sinbad in Basra, een centrum voor betere voeding en voor diarreebestrijding. Vlak voor de start van de oorlog, in maart 2003, maakten Dr. Colette Moulaert en Dr. GeertVan Moorter voor G3W in Bagdad een bedrag over aan Un Ponte per Baghdad om het project Sinbad te steunen.

Dr. Geert Van Moorter heeft Simona Torretta in Bagdad persoonlijk een aantal keren ontmoet. Paola, een andere verantwoordelijke van Un Ponte per Baghdad, heeft G3W geholpen bij het organiseren van een persconferentie in Bagdad, op 17 maart 2004 voor de lancering van de internationale campagne Health NOW.

G3W betuigt zijn steun en sympathie aan de NGO-werkers die gegijzeld zijn in Irak, en aan de 24 miljoen Irakezen die gegijzeld zijn door een onrechtmatige bezetting. G3W roept op om de humanitaire werkers vrij te laten, én om de bezetting van Irak te stoppen. Het terugtrekken van de Italiaanse troepen is daar een onderdeel van.

Namens Geneeskunde voor de Derde Wereld,

Dr. Geert Van Moorter, 0486/79.37.98
Dr. Colette Moualert, 0479/30.51.06

intal DOOR:

Deel dit artikel