De Middellandse Zee, de muur die we vergeten zijn te slopen

 'Porta di Lampedusa - Porta d'Europa', kunstwerk van Mimmo Paladino op Lampedusa ter nagedachtenis van verdronken vluchtelingen

Deze opinie verscheen in De Morgen op donderdag 16 april 2015

Gisteren zijn naar schatting 400 mensen verdronken in de Middellandse Zee. Choquerend cijfer. Na de 'eerste Lampedusa' in 2013 hoorden we president Hollande verklaren: “Nooit meer Lampedusa” en men organiseerde prompt een grote Europese top.

De Italiaanse reddingsoperatie Mare Nostrum werd vervangen door het Europese Operatie-Triton, waarmee het budget voor reddingsmissies drie keer kleiner werd. Men investeerde extra in afschrikkingsmateriaal, waardoor vluchtelingen andere en gevaarlijker routes nemen.

Gevolg van dit beleid: er zijn zeker niet minder mensen die de oversteek wagen, en zeker niet minder slachtoffers. Sinds 2000 komen we al aan 22.0000 doden, in 2015 verwacht de International Organisation of Migration een record aantal drenkelingen. Ook dat zijn choquerende cijfers.

Excuses als ik kort samenvat, maar soms is het belangrijk om de essentie te vatten. Want ik kan u verzekeren: u zal wat blabla horen de volgende dagen.

We kunnen niet iedereen opvangen: natuurlijk niet, vraagt ook niemand. We vangen toch al veel mensen op: natuurlijk niet, ¾ wordt opgevangen in veel armere landen zoals Pakistan, Iran of Kenia.

Het dodental in Lampedusa vormt een belangrijke barometer in de toenemende ongelijkheid

We doen toch ons best? Natuurlijk niet. De maatregelen – zowel voor als na Lampedusa – blijven eenzijdig gericht op het verhogen van de muren van fort Europa. We patrouilleren, we doen ontradingscampagnes, we geven ontwikkelingsgeld aan landen als Marokko, Turkije en Libië om de vluchtelingen daar te houden. Ondertussen negeren we de feiten, kijken we niet naar de arme kant van de muur.  

Want dat is het: het dodental in Lampedusa vormt een belangrijke barometer in de toenemende ongelijkheid.

Volgens econoom Branco Milanovic zijn er zeven geografische plekken in de wereld waar mensen aan de ene kant jaarlijks gemiddeld 1.000 dollar verdienen en aan de andere kant 20.000.

Telkens zien we daar muren met prikkeldraad en veel douane opduiken. De belangrijkste scheiding in Europa is echter onzichtbaar. Arnon Grunberg schreef het nog in de Volkskrant afgelopen november: de Middellandse Zee, de muur die we vergeten te slopen zijn.

De aanpak om eenzijdig muren te verhogen is onhoudbaar. Mensen migreren niet zomaar. Kans op vervolging of onveiligheid in eigen land behoort tot de mogelijkheden, maar er zijn tal van andere factoren die migratie veroorzaken: klimaatopwarming, gebrek aan waardig werk, rampen of sterk schommelende opbrengsten uit landbouw.

Koppel dat aan wereldwijde communicatie, waardoor iedereen kan zien hoe rijk we hier zijn en de wereld zal hier binnensijpelen. Door kieren en spleten die niet te dichten zijn, tenzij met onmenselijke maatregelen.

 

Zorgeloos zonnen op Cala Croce, Lampedusa

 

In mei is er een nieuwe Europese top. Men moet nu snel politiek erkennen dat de Europese operatie Triton een mislukking is. Er is meer budget en meer mankracht nodig, anders organiseer je zélf het stijgend aantal slachtoffers.

Of zoals Amnesty International het stelde: een SOS van een boot in problemen op 2 of 15 uur varen maakt wel degelijk een verschil. Maar boten en budget alleen zullen de klus niet klaren.

Operatie -Triton is een mislukking

We moeten durven inzien dat we meer mensen dienen opvangen én moeten werken aan de grondoorzaken van ongelijkheid. Benieuwd welke politieke verklaringen we daarover zullen horen. De barometer staat op storm.

Deel dit artikel