De Wereldbank en UNICEF in de klauwen van de Boze Wolf?

De voordracht van oorlogsstoker Paul Wolfowitz als voorzitter van de Wereldbank toont nogmaals dat VS President Bush er liever geen doekjes omwint: Alle middelen moeten ingezet worden om de wereldoverheersing te bestendigen.

In feite is de Wereldbank inderdaad een wolf in schapenvacht: De Bank zegt een prioriteit te maken van armoedebestrijding maar doet in feite net het tegenovergestelde. Ze dwingt de arme landen in een economisch keurslijf van privatisering, liberalisering en deregulering waardoor de armen uit de boot vallen en multinationals de winsten binnenrijven.

De bestuursorganen van de Wereldbank worden gedomineerd door de rijke landen en traditioneel is het de VS die de nieuwe voorzitter mag aanwijzen.

Paul Wolfowitz is de nummer twee van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van oorlog. Hij was een van de eersten in de regering van Bush die opriep om ten strijde te trekken tegen Afghanistan en Irak. Als rechterhand van minister Rumsfeld was hij een van de oorlogsmisdadigers die verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan honderdduizend onschuldige burgers in Irak.

In de jaren zeventig werd de Bank al geleid door een andere Amerikaanse oorlogsmisdadiger. Voor Robert MacNamara voorzitter werd van de Wereldbank was hij als defensieminister verantwoordelijk voor de slachtpartijen en vernieling in Vietnam. De voordracht van Wolfowitz komt dus niet echt als een verrassing.

Verontrustender is dat iemand uit de kringen van Bush nu ook aan het hoofd van UNICEF komt. Het kinderfonds van de Verenigde Naties wordt nu geleid door Ann Veneman, de voormalige minister van landbouw in de regering van Bush. In die positie heeft ze uitsluitend de belangen van de Amerikaanse multinationals gediend, ook als de gezondheid van de kinderen op het spel stond. Zo was ze een vurige verdedigster van genetisch gemodifiëerde organismen (ggo's) in weerwil van ernstige wetenschappelijk voorbehoud tegen deze voedingsmiddelen.

De People's Health Movement, een internationaal network waarin intal actief is, vreest dat UNICEF nu ook een koers zal varen die lijnrecht tegen de belangen van de kinderen ingaat. Daarom wordt een internetpetitie gevoerd (http://www.saveunicef.org/). De Wereldbank is misschien niet meer te redden maar misschien kan UNICEF toch nog uit de klauwen gehaald worden van de Boze Wolf.

Deel dit artikel