Dodentol cholera-epidemie in Guinee-Bissau loopt op

De cholera-epidemie in Guinee-Bissau slaat keihard toe, met minstens 122 doden totnogtoe. Het hele land wordt getroffen, inclusief de afgelegen Bijagos-eilanden voor de kust. Meer dan 6000 mensen raakten besmet. De voorbije drie weken verdubbelde het aantal gevallen.

“De epidemie verspreidt zich hoofdzakelijk via de hoofdstad Bissau, aangezien bijna alle verkeer passeert via Bissau,” verklaart Sylvana Nzirorera van Unicef. Artsen Zonder Grenzen wil de snelle verspreiding indijken door middel het ontsmetten van waterbronnen en het opzetten van quarantaine-tenten. Veel besmette patiënten keren namelijk te snel terug huiswaarts, waar de kans op verdere besmetting reëel is. Het Rode Kruis voert deur-aan-deur-campagnes om mensen in te lichten over hoe de besmetting te voorkomen.

 

Cholera is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De belangrijkste kenmerken van cholera zijn ernstige diarree en de bijhorende uitdroging van het lichaam. Zuigelingen en bejaarden zijn het meest kwetsbaar voor de bacterie, omdat ze niet over een volwaardig immuunsysteem beschikken. De ziekte wordt verspreid via uitwerpselen, besmet water of het eten van rauwe vis (die gevangen werd in besmet water). Andere potentiële besmettingshaarden zijn groenten gewassen in vervuild water.

 

 

Meer dan de helft van de bevolking heeft geen toegang tot drinkbaar water en gebruikt water uit een zelfgegraven put.  Slechts 11% heeft toegang tot proper water van een waternetwerk.  Er is een groot verschil tussen de stedelijke en rurale gebieden, waar respectievelijk 21% en 79% geen toegang heeft tot drinkbaar water.   Heel wat infrastructuur dateert van vlak na de onafhankelijkheid in 1974, en is ondertussen flink verouderd of ontoereikend wegens het dalende grondwaterpeil.  Wegens de aanhoudende bevolkingsgroei volstaat de bestaande infrastructuur niet langer om aan de vraag te voldoen.  Een groot deel van de bevolking zoekt noodgedwongen haar toevlucht in vervuild water uit rivieren en rijstvelden. Het water is vaak besmet en veroorzaakt besmettelijke ziektes als, cholera, tyfus en trypanosomiasis.

 

Amper 4% van de bevolking beschikt over behoorlijk sanitair. Cholera en diarree zorgen dan ook elk jaar (vooral tijdens het regenseizoen) voor epidemieën, met honderden doden en duizenden besmette gevallen als gevolg. De cholera-epidemie wordt mee in de hand gewerkt door armoede. Een gebrekkige kennis over hygiëne en het correct gebruiken van drinkwater liggen bovendien mee aan de basis van de snelle verspreiding.

 

Bevrijde Wereld is sinds enkele jaren aanwezig in de meest oostelijke provincie van Guinee-Bissau, één van de armste regio's van het land. De streek ligt op zo'n 150 kilometer van de hoofdstad Bissau, en is enkel te bereiken via slechte wegen. Via noodzakelijke investeringen in sanitair en waterinstallaties willen Bevrijde Wereld, Ello Mobile en Aprodel - de uitvoerende partner ter plaatse - het aantal sterftes door cholera helpen terugdringen.
 
Filip Polfliet (Communicatiemedewerker)

Bron: IRIN

Meer informatie over de waterprojecten van Bevrijde Wereld in Guinee-Bissau vind je hier.

www.bevrijdewereld.be
Solidagro DOOR:

Deel dit artikel