Een bewogen inleefstage in Bolivia

Elk jaar krijgen een twintigtal mensen de kans zich via een inleefstage onder te dompelen in het Zuiden. Véronique Biquet deed in 2003 een stage van drie maanden in Bolivia bij onze partnerorganisatie TARI in La Paz. Ze werd begeleid door Volens-coöperante Jacqueline Michaux. De stage verliep niet helemaal zoals gepland. Véronique vertelt ons hoe dat kwam.

“In de eerste dagen van mijn stage nam ik deel aan een regionale Volens-vorming over de ALCA (Área de Libre Comercio de las Américas). Het was een gelegenheid om kennis te maken met de coöperanten en lokale partneroganisaties van Volens in de regio. Ik ontdekte, samen met de TARI medewerkers, de ludo-creatieve werkmethode. Deze animatietechniek hebben we nadien zelf gebruikt in een atelier over interculturele geneeskunde voor de gezondheidswerkers van een klein ziekenhuis in het noorden van La Paz. de ludo-creatieve werkmethode

In de volgende weken nam ik deel aan verscheidene vergaderingen bij TARI. Ik werkte mee aan de voorbereiding en evaluatie van ateliers en aan de opstelling van subsidiedossiers. Ik bezocht, samen met een medewerkster van TARI, meerdere instellingen en ambassades in La Paz om subsidies te bekomen. Helaas zonder veel resultaat.

Ongeveer in die periode brak het sociale conflict* in Bolivia los en werden de eerste wegblokkades opgeworpen. Het werd steeds moeilijker en gevaarlijker om La Paz te verlaten. Vele activiteiten van TARI konden niet plaatsvinden omdat ze buiten de stad gepland waren bij boeren en inheemse gemeenschappen, waar de onrust zeer groot was. Het was een zeer moeilijke periode voor iedereen. In de hevigste week van de strijd mochten we zelfs het huis niet meer uit. Stilaan raakten onze levensmiddelen uitgeput (brood, gas, groenten, fruit). We hadden geen idee wanneer het conflict zou eindigen, noch tot welke prijs. Omdat de situatie steeds grimmiger werd, overwogen we zelfs mijn evacuatie, maar met het ontslag van de president op 17 oktober kwam het land – tot ieders opluchting – weer tot rust.

En zo vloog ik niet in allerijl naar België terug maar wel naar Quito in Ecuador. Daar werd een ploeg van TARI verwacht op een internationaal congres over traditionele, alternatieve en complementaire geneeskunde. Het werd een leerrijke uitstap en een welkome verademing na weken vol spanning.

Bij mijn terugkeer in Bolivia nam ik in Santa Cruz deel aan een tweede Volensvorming, dit keer over landbeheer. Ik stond mee in voor de animatie. Het was een leuke manier om mijn stage af te ronden en mijn kennis over nieuwe animatietechnieken in praktijk om te zetten, in het Spaans dan nog wel!”

_______
De organisatie Talleres Abiertos sobre Reciprocidad e Interculturalidad (TARI), stelt zich als doel de wereld van inheemse volkeren in Bolivia, de Aymara, te verenigen met de westerse wereld via ontmoetingen en uitwisselingen: een grote uitdaging, maar zeker geen onmogelijke opdracht.
_______
Véronique: “Mijn indruk van de inleefstage hangt nauw samen met de politieke gebeurtenissen tijdens mijn verblijf. Ik heb immers live een ware revolutie meegemaakt. Zelfs al was het op het moment zelf zeer belastend, toch is deze ervaring voor mij van onschatbare waarde. Nooit had ik me kunnen voorstellen hoe een volk zich zo fel kan verzetten dat het een president kan doen vluchten en een regering omverwerpt: een mooie les in democratie!”
_______
* De ‘gasoorlog’ van oktober 2003: tientallen demonstranten verloren het leven tijdens protestdemonstraties tegen het beleid van de president en tegen de beslissing van de regering om Boliviaans gas via Chili naar Noord-Amerika te exporteren.

Dit artikel verscheen in het driemaandelijks tijdschrift van Volens "Toyi" (uitgave van juni 2004).

Een inleefstage in het Zuiden... Iets voor jou?

Volens DOOR:

Deel dit artikel