Eerste indrukken uit Hong Kong

Hong Kong 13 december – De stad maakt zich op voor de zesde ministerconferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Vanaf vandaag starten ook de parallelle activiteiten. In het Victoria Park verzamelen de sociale bewegingen en ngo’s voor de protestactiviteiten.

Wanneer ik gisteren de luchthaven van Hong Kong uitliep kwam ik iemand tegen met een bordje “Free José Bové”. Het blijkt dat de Franse boerenleider al enkele uren door de autoriteiten op de luchthaven wordt vastgehouden voor ondervraging. Enkele dagen eerder ondergingen enkele Filippijnse activisten hetzelfde lot alvorens ze de stad in mochten.

Officiële delegaties worden daarentegen met alle égards ontvangen. Er staat een ontvangstcomité klaar en ze worden met speciale busjes naar hun hotels gebracht.

De scène op de luchthaven schetst meteen ook de sfeer van de stad. Hong Kong is trots dat ze de zesde ministerconferentie van de WTO mag organiseren maar de onvermijdelijke protesten worden er maar met tegenzin bijgenomen.

Eigenlijk zijn er drie evenementen. Er is de ministerconferentie van de WTO waar de 148 officiële delegaties vanaf vandaag hun besprekingen aanvatten. 

Daarnaast is er ook een ngo-forum waar geaccrediteerde ngo’s de onderhandelingen kunnen volgen en in dialoog kunnen gaan met de delegaties. Voor vele derde wereldlanden is die interactie met ngo’s van levensbelang aangezien enkele van die organisaties een indrukwekkende expertise hebben in de ingewikkelde materie van internationale handel. Een land als Zambia bijvoorbeeld heeft daarvoor maar 8 mensen—veel te weinig om alle ontwikkelingen in verband met de honderden pagina’s van de WTO akkoorden op te volgen.

Het derde evenement is de ‘People’s Action Week against WTO’ die georganiseerd wordt door een coalitie van lokale organisaties: vakbonden, migranten, etc. Zij worden buiten het officiële en zwaarbewaakte conferentiecentrum gehouden en hebben van de autoriteiten een vrijplaats gekregen in het centraal gelegen Victoria Park om dagelijkse protesten, manifestaties en conferenties te houden.

Toen ik gisteravond in Victoria Park aankwam waren de voorbereidingen in volle gang. In de tent van La Via Campesina, de wereldwijde coalitie van kleine boeren waartoe ook Bové behoort, stelde de Indonesische boerenleider Indra Lubis me voor aan de viceminister voor landbouw van zijn land, mevrouw Delima Hasri Azahari. Blijkbaar zijn er dus ook officiële delegaties van derde wereldlanden die geen schrik hebben om in dialoog te gaan met de activisten. Volgens Indra is de houding van de Indonesische regering tegenover de WTO aan het veranderen nu de nefaste gevolgen van de liberalisering duidelijk worden.

Onder de activisten in het Victoria Park is het duidelijk dat men liever heeft dat de ministerconferentie gewoon eindigt zonder akkoord. “Geen akkoord is beter dan een slecht akkoord” klinkt het hier. Ook onder vele ngo-delegaties in het ngo forum is dat de teneur. Blijkbaar zijn er ook derde wereldlanden die deze positie wel genegen zijn. Het valt af te wachten of ze die ook op de ministerconferentie kunnen hard maken. De grootmachten willen immers wel hun agenda doordrukken op de conferentie.

Later op de avond komt ook het bericht dat José Bové, na tussenkomst van het Franse consulaat, het land binnenmocht. Hij geeft een persconferentie in een nabijgelegen hotel. In het Victoria Park blijven enkele activisten achter om het materiaal te bewaken. Vanaf vandaag beginnen immers de massale protestactiviteiten en de lokale organisatie wil niets aan het toeval overlaten.

Deel dit artikel