Egypte wil Gaza Freedom March beletten

Zie ook de Palestina Weblog.

Cairo - De Egyptische autoriteiten doen er alles aan om de internationale Vrijheidsmars in Gaza te beletten. Naar schatting 1.400 internationale activisten uit 43 landen doen er alles aan om Gaza binnen te geraken om er op 31 december deel te nemen aan een mars die de oorlog van een jaar geleden herdenkt en internationale aandacht vraagt voor de mensonterende blokkade tegen de Gazanen.

Het gaat toevallig om evenveel deelnemers als het aantal slachtoffers van de Israëlische oorlog ‘Gegoten Lood’. De vredesmilitanten zetten ondertussen alternatieve acties op en rekenen ook op de nodige media-aandacht om de stilte over de nu al 2 en een half jaar durende blokkade tegen Gaza te doorbreken.

Gisteravond was er een geslaagde actie met een 400-tal internationale activisten. Er werden 1.400 kaarsen aangestoken aan de Nijl in Cairo, voor elk oorlogsslachtoffer één. De politie reageerde kalm maar ontbond na een tijd de actie. Een tweede actie vond plaats voor de Franse ambassade waar een 300-tal Franse activisten eisten dat hun diplomatieke vertegenwoordigers er bij de Egyptische regering zouden op aandringen om de vreedzame Vrijheidsmars niet langer te beletten. De actie werd eveneens getolereerd en kreeg aandacht in de Franse pers. Egyptische advocaten probeerden op hun beurt een actie op touw te zetten, maar deze werd wel hardhandig aangepakt.

Het oorspronkelijke plan was om ons vandaag met bussen naar Rafah, de grenspost met Gaza, te begeven. Het gaat om een rit van 400 km. De bestelde en reeds betaalde bussen hebben van de Egyptische autoriteiten verbod gekregen om uit te rijden. Inmiddels zijn er nieuwe bussen besteld. Met een colonne van vijf bussen met voornamelijk Franse en Belgische militanten willen we vandaag een poging wagen, wetende dat de kans zeer klein is dat we onze bestemming bereiken. In El-Arish, een stad in de buurt van Gaza, zitten inmiddels een 200 internationale vredesmilitanten geblokkeerd in een hotel onder politiebewaking. Een kleine veertigtal van hen werd gisteren gearresteerd, maar zouden inmiddels weer zijn vrijgelaten.

Ludo De Brabander

U kan de gebeurtenissen o.a. volgen op de blog van Vrede vzw (http://blog.vrede.be) en op www.gazafreedommarch.org

Vrede DOOR:

Deel dit artikel