Europees akkoord over voedselspeculatie in de maak

Dinsdagavond bereikten de onderhandelaars van het Europese Parlement en het Griekse voorzitterschap van de EU een akkoord over de hervorming van de regels over de handel in financiële instrumenten (Markets in Financial Instruments Directive of MIFID). Het akkoord bevat ook nieuwe regels voor de handel in grondstoffenderivaten inclusief landbouwgrondstoffen zoals graan, suiker, soja en maïs.

De beslissing is een goed begin om schadelijke voedselspeculatie aan te pakken. Vooral in ontwikkelingslanden dwingt gokken op de voedselprijzen miljoenen mensen in de honger. Mensen, die tot 80% van hun inkomen aan voedsel besteden en daardoor zeer kwetsbaar zijn voor schommelende voedselprijzen, maar ook miljoenen boeren, waarvoor volatiele prijzen het verschil kunnen maken tussen winst of verlies - en dus honger.

Ondanks grote druk van het Verenigd Koninkrijk, dat het belang van haar reusachtige financiële industrie voorop stelt, zorgt het akkoord voor de invoering van beperkingen op voedselspeculatie.

De beperking zal gebeuren aan de hand van positielimieten, die moeten voorkomen dat grote spelers misbruik maken van hun dominante positie (bvb. door een groot deel van een grondstof achter te houden en zo de prijzen op te drijven). De beperkingen - en dat is goed nieuws - zullen ook van toepassing zijn op de onderhandse handel. Die gaat niet via de beurs, is zeer ontransparant en wordt zeer vaak gebruikt door banken en andere beleggers.

Risico

Het akkoord in zijn totaal blijft echter verre van ideaal. Onder druk van de financiële lobby werden heel wat vrijstellingen toegestaan en zullen de positielimieten op nationaal niveau bepaald worden in plaats van op Europees niveau. Dat betekent een reëel risico dat bepaalde landen het systeem zullen ondermijnen. Landen kunnen lakse maatregelen nemen die ervoor zorgen dat het probleem zich gewoon verplaatst. Het risico bestaat dus op een race to the bottom tussen Europese landen.

Vandaag zijn de Europese Commissie en de Europese beurswaakhond (ESMA) aan zet om er voor te zorgen dat de nieuwe regels effectief zullen toegepast worden.

Belfius

Bovendien blijven ook nationale initiatieven belangrijk. Onder druk van de Belgische ngo's kondigde Belfius aan te stoppen met voedselspeculatie. Dat is het bewijs dat het wel degelijk kan en ligt de bal in het kamp van de andere banken. Bovendien kan ook de overheid een duidelijk signaal geven. Zo zou de Belgische toezichthouder het initiatief kunnen nemen om een ethische code voor banken te ontwikkelen die voedselspeculatie scherp veroordeelt.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels