Europees Parlement zet stap vooruit inzake transparantie voor multinationals

moneymaze 

Op 7 mei keurde de commissie juridische zaken van het Europees parlement een voorstel goed dat de rechten van aandeelhouders wil versterken, het zgn 'Shareholder’s Directive'.

Dat voorstel verplicht Europese multinationals om financiële informatie publiek te maken voor elk land waarin de onderneming actief is, ook in zogenaamde belastingparadijzen.

Een belangrijke stap die navolging moet krijgen van het voltallige parlement en de 28 lidstaten.

Dergelijke informatie is belangrijk omdat ze zowel autoriteiten als het publiek toelaat zicht te krijgen op de technieken van ‘fiscale planning’ en ‘optimalisatie’ die ondernemingen gebruiken om hun belastingfactuur kunstmatig te beperken.

Luxleaks

Sinds de Luxleaks-affaire kennen we de constructies die multinationals opzetten om aan een eerlijke belasting te ontsnappen. Het resultaat daarvan is al te vaak dat multinationals vaak slechts een symbolische bijdrage leveren, terwijl de factuur wordt doorgeschoven naar KMO’s, werknemers en consumenten zowel in Europa als in ontwikkelingslanden.

Tot vandaag zijn we afhankelijk van klokkenluiders en gelekte documenten. De Luxleaks-bal ging maar aan het rollen nadat PwC-werknemer Antoine Deltour de kat de bel aanbond.

Verplichte rapportage per land, zoals voorzien in de Richtlijn die de parlementscommissie vandaag goedkeurde, brengt echte transparantie een stap dichterbij.

De richtlijn zou multinationals verplichten inzage te bieden in winstcijfers, betaalde belastingen, behaalde omzet en aantal werknemers in elk land waar het bedrijf actief is.

Stel dat een onderneming miljarden winst realiseert op de Kaaimaneilanden zonder personeelsleden, weet je dat er iets aan de hand is. Niet alleen voor overheden is die informatie interessant. Ook investeerders kunnen die informatie gebruiken bij de inschatting van de risico’s verbonden aan een investering.

Cruciaal moment

De stemming komt op een cruciaal moment. De Europese Commissie beraadt zich over de mogelijkheid land per land rapportering op te nemen in haar ‘transparantiepakket’, het antwoord van de Commissie op de Luxleaks-affaire.

De Commissie moet die les van het Parlement ter harte nemen. Dat is trouwens niet alleen een kwestie van transparantie, maar ook van een gelijke behandeling voor alle ondernemingen. KMO’s en bedrijven die slechts in één land actief zijn leveren dat soort informatie al aan.

Jan Van de Poel

 

Deel dit artikel